Det är en lite ovanligare Valdemarsviksrätt i år, när fem restauranger runt om i Valdemarsviks kommun går samman och sätter ihop en gemensam rätt som ska serveras på deras respektive restauranger.
– Ja, tidigare har vi komponerat ett nytt recept. Men i år har vi valt att spinna vidare på Matresan som finns i kommunen. Vi vill visa vad matproducenterna i Valdemarsviksområdet har att erbjuda, säger Ida Larsson, krögare på restaurang Ida på Udden i Gryt.
Tillsammans med Gryts Varv Hotell & Konferens, Restaurang Ekön, Grännäs Restaurang och Café Kårtorp börjar de nu i veckan att sälja Valdemarsviksrätten 2015. På tallriken trängs bland annat korvar från Smultronboda Lammprodukter, varmrökt lax och gravat kallrökt vildsvin från Mossebo samt pepparrulle från Bjursunds och frökex från Häradssätter. Dessutom har man adderat några tillbehör som krögarna själva arbetat fram.
Allt serverat under samlingsnamnet ”Delikatesser från Viken”.
– Det känns väldigt roligt att få göra något tillsammans med andra restauranger i kommunen, och samtidigt något som representerar Valdemarsvik och visar vad producenterna här i området har att erbjuda, säger Ida Larsson.