Att bli av med en och annan höna till rovdjur är något hönsägare med frigående höns oftast är vana vid. Vanligen är det räv, mård, mink eller duvhök som står för angreppen. Men när Maria Malmberg på Fastebo gård utanför Valdemarsvik på torsdagsmorgonen hittade en död höna, ett par skadade och resten av den lilla flocken på sju individer vettskrämda var det något som inte stämde i det vanliga mönstret.
– Det såg ut som det var ett stort bett som tagits rakt över ryggen på hönan vilket och i så fall skulle tyda på att det varit ett stort djur, som varg eller hund, säger Maria Malmberg.
En vilthantläggare från Länsstyrelsen har varit på plats och tittat på skadorna och tagit dna-prov från det dödade hönan. I nuläget finns inget som bekräftar ett det skulle röra sig om ett vargangrepp. Maria Malmberg berättar att hon tidigare sett varg i närheten av sitt hem men inte vid tidpunkten för angreppet.
– Vilthandläggaren sa att jag inte skulle hoppas för mycket på dna-provet för det är svårt att hitta någon saliv när huden är så tunn som det är på höns. Förhoppningsvis får man veta men jag tänker inte anklaga någon varg än. Det skulle lika gärna kunna vara en lösspringande hund.
Hur känns det att hönsen blivit utsatta för ett angrepp?
– Det är självklart tråkigt när man blir av med höns man fött upp, men det är ju också lite av naturens gång. Jag blev av med min första kull för fyra år sedan men då var det en mård som tog sig in i själva hönshuset. Jag är inte så jätteblödig.
Lovisa Häggström, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland, som var på plats under torsdagen vid Fastebo gård säger att hon inte i nuläget kan avgöra vilket djur som stod för angreppet.
– Vi besiktigar normalt inte höns. Det är inte det som vargen vanligen brukar äta. I det här fallet var det flera vargrapporter i samma område under samma dag. Så då gjorde vi en bedömning att det kunde var värt att åka ut och försöka fastställa vad som orsakade angreppet, säger Lovisa Häggström.
Länsstyrelsen kommer kanske skicka dna-proven från hönan till analys om de inte med hjälp av de bilder Häggström tog på plats kan avgöra om det rör sig om en varg. Hon berättar vidare att hon utan framgång sökt i omgivningarna med hund för att se om andra spår, såsom spillning, tassavtryck eller päls kunnat säkerställa att en varg funnits vid gården.
Med hur stor sannolikhet rör det sig om varg?
– Det vill jag inte spekulera i utan vi vill titta på vad vi kan se på bilderna.