– Enlig rapporten från Alcontrol Laboratories var svaret på tagna prov (ekologisk vetedryck) godtagbart, trots att den rekommenderade transporttiden på 24 timmar var överskriden. Företaget tog istället prov på gamla produkter som ändå hade godtagbara utlåtande. Levande föda har funnits i 30 år i Skeppsgården och vad jag känner till har aldrig någon tidigare blivit sjuk av våra produkter, säger Ingrid Pedersen till NT.
Sex deltagare uppges ha drabbats av våldsamma kramper i magen och kräkningar.
– Vi bedömer det som matförgiftningssymtom. Drycken var enligt uppgiftslämnaren inte i det skick som den ska vara, säger livsmedelsinspektör Therese Rauker på Miljökontoret i Söderköping.
Det var i november som en anonym källa anmälde Levande Föda Skeppsgården när en grupp personer som varit deltagare på en kurs visade tecken på matförgiftning. Efter att ha druckit av hälsodrycken så drabbades personerna enligt källan av kramper i magen och kräkningar. Men när livsmedelsinspektörerna kom till kursgården för att göra prover så fanns det inget de kunde göra.
– Vi har haft misstankar om matförgiftning och att det kan ha varit bristande hygien som legat bakom det, men vi har inte kunnat bevisa något. Vi har bedömt uppgiftslämnaren i det här fallet som trovärdig, men när vi skulle göra en inspektion på Skeppsgården hade de redan hällt ut satsen med hälsodryck, säger Therese Rauker och tillägger att testerna som gjordes visade godkända resultat.
Levande föda är mat som lagas utan animaliska produkter och som inte får upphettas över 40 grader, vilket i sin tur ställer mycket höga krav på hygien. Miljökontoret har tagit ett beslut om att kursgården nu måste ta fram nya rutiner vid misstankar om matförgiftning.
Anita Svensson som håller i kurserna på Skeppsgården anser att uppgifterna om matförgiftning är kraftigt överdrivna.
– Det här är inte alls sant. Hälsodrycken vi använder i vår matlagning förbättrar tarmfloran. När man sätter igång med en ny kost aktiveras kroppen, då kan man få gas i magen och det är det som har hänt, säger Anita Svensson, Levande Föda Skeppsgården.