När barn och ungas liv mer och mer flyttar ut på nätet gör också mobbningen det. Enligt en undersökning från IIS, Internetstiftelsen i Sverige, uppger 29 procent av tjejerna på högstadiet att de blivit nätmobbade någon gång. 37 procent upplevde att mobbningen var ganska eller mycket allvarlig. Enligt John Broman är det ett återkommande problem som han regelbundet måste handskas med.
– Dels tar vi hit polisen en gång per läsår så att de får berätta rent lagligt vad man får och inte får göra på nätet. De tar också upp vilka risker det finns.
Vid särskilda händelser kopplas trygghetsgruppen in, de pratar med ungdomarna och ibland går John ut i klasserna och prata "nätvett".
– Vi uppmanar också föräldrar att polisanmäla om det handlar om rena trakasserier. Och vi gör det också om det händer här.
John ser flera orsaker till att nätmobbingen är så utbredd, en är att det går snabbt och utan eftertanke när unga är ute på sociala medier.
– En ful kommentar kan snabbt gillas av 20-30 stycken. När man frågar varför svarar de att de kommit överens om att gilla varandras grejer, de tänker inte på vad de gör.
– Det finns också en rädsla för att själv bli utsatt om man inte är med. Om man är offline för länge finns man inte. Har man inga kommentarer på en halv dag är man borta.
Molly Karlsson och Nellie Karlsson som går i nian känner igen sig i att sociala medier är en stor del av livet och näst intill beroendeframkallande. De lägger mycket tid på Snapchat, Instagram och ibland på Facebook.
Hur mycket tid?
– För mycket! säger Nellie.
– Ibland är jag säkert inne var femte minut för att man har fått någon uppdatering, och så passar man på att kolla annat också, säger Molly.
Och visst finns problemet med nätmobbning, även om de själva aldrig drabbats, säger de. Att tjejer är mer utsatta än killar tror de beror på att tjejer använder den typen av sociala medier mer än killar, något som också framkommer i IIS rapport.
– Många tjejer använder Ask, där det går att vara anonym. Det är värst, då kan det bli mycket hat av olika slag, säger Nellie.
Tycker ni att skolan tar upp det här tillräckligt mycket?
– Ja, vi pratar om det ganska ofta, särskilt om det har hänt något.
– Det var väl senast innan sommarlovet som vi pratade om det.