Landsbygdspartiet (Lpo) i Valdemarsvik oroar sig, som de flesta andra partier, för skolutvecklingen i kommunen. Nu har man gjort en analys av de senaste decenniernas dåliga trend via siffror från SCB, Skolverket och Kolada och samtidigt tagit fram ett antal förslag.
På tisdagen presenterar partiet sitt skollyft, en av deras valfrågor. Partiets andranamn Mathias Knutsson har huvudansvaret för sammanställningen.
– Vi ser det här som början på en dialog med skola, familjer och alla andra som är intresserade att utveckla skolfrågorna i denna kommun, säger Mathias Knutsson.
– Detta gäller inte bara elevernas framtid utan också kommunens attraktionskraft.
Han pekar på sjunkande meritpoäng och att allt färre når kunskapsmålen de senaste 20 åren samtidigt som kostnaden per elev stigit.
– Det har varit en långsiktig nedgående trend. Det lilla lyft vi ser i kurvan nu 2021 ser vi också 2016, vi tror att de är temporära. De här frågorna måste lösas med långsiktiga arbetssätt samt starkare styrning och ledning av skolan, menar Mathias Knutsson.
Här finns ett antal förslag. Några exempel: satsning på lovskola och läxhjälp; höjda löner för kommunens lärare; utreda om Ringarums skola skulle kunna bli fristående. Man vill också ha en lässatsning, utveckla tvålärarsystem i kommunens skolor samt lägga fokus på trygghet och studiero.
– Vi sätter upp tydliga mål för de kommande åtta åren. Vi vill höja niornas meritvärde i steg till att uppgå till 240 år 2030, säger Mathias Knutsson (för 2021 är meritvärdet 206,9).
Under de här 20 åren har majoriteter från bägge politiska sidor styrt så det är inte i första hand en ideologisk fråga menar Mathias Knutsson som tillägger att det finns mycket kompetent personal i skolan.
– Vi vill kroka arm med alla som vill lyfta skolfrågorna och välkomnar de andra partierna att komma med förslag som vi kan stöta och blöta. Sitter vi i ett majoritetsstyre efter valet vill vi också bjuda in till diskussion och samverkan med skolpersonal. Alla goda krafter ska kraftsamla.
Kommer det att behövas skjutas till pengar för att genomföra detta?
– I första hand ska vi titta på hur vi använder de skattekronor som finns för att få bättre utväxling per krona. Vi har höga resurser per elev jämfört med andra kommuner men ligger lågt i lärarlöner så det behövs en genomlysning, säger Mathias Knutsson.