Pengar och mat på fullmäktigebordet

Enligt budgeten, för 2014, förväntas Valdemarsviks kommun göra att plusresultat på 2,2 miljoner kronor. Nu visar prognosen att man i stället hamnar på ett minus runt 7,1 miljoner.

Valdemarsvik2014-05-31 02:00

Det här var ett av flera ärenden som fick några ur den församlade skaran kommunfullmäktigeledamöter att ta till orda under måndagskvällens sammanträde.

Helena von Schantz (FP) ifrågasatte om ärendet, det vill säga kvartalsrapporten, skulle tas upp som en informationspunkt, eftersom den är så betydelsefull.

– Inte ens halva året har gått och så kommer de här chockerande siffrorna. Vad görs för att förbättra resultatet?, frågande hon.

– Vi ser över flera områden, bland andra ärendeprocessen inom hemtjänsten. Men också en utökning av hemmmaplanslösningar inom individ- och familjeomsorgen. De här två områdena är mycket kostnadskrävande. Det senare på grund av placeringar som kostar mer än budgeterat, svarade Erland Olauson (S), ks-ordförande.

– Kvartalsrapporten handlar ju om verksamheten. Men hur ser upplåningen ut?, undrade Torvald Karlsson (C).

– I nästa rapport har vi tittat lite mer på finansnettot och vi kan konstatera att det inte har behövts någon nyupplåning än. Räntorna är ju de facto historiskt låga. Vi får räkna med att det kommer att bli ett visst plus på finansnettot, svarade chefekonomen Bertil Lindström.

Marie Lindh Eriksson (C) fick svar på sin interpellation om livsmedelsproduktion och närodlat, baserad på frågorna; vilken hänsyn tas till de svenska djurskyddslagarna, vid upphandlingar? Hur stor andel av livsmedlen som köps är närproducerade?

Erland Olausson svarade att kommunen följer Miljöstyrningsrådets baskrav, med allt vad det vill säga, beträffande djurskydds- och begränsningsregler.

Han fortsatte:

– Sex procent av de inköpta livsmedlen är producerade i Östergötland. Allt helt nötkött är producerat inom kommunen, medan allt griskött är inhandlat i Linköping, från gårdar huvudsak i Östergötland. Målsättningen är att successivt öka den närproducerade andelen. Dessutom är 16 procent av livsmedlen ekologiska, men vi vill öka till 25 procent 2016.

–Det är ju trots allt 94 procent av alla livsmedel som kommer från någon annanstans, kontrade Marie Lindh Eriksson.

Olauson svarade:

– Vi upphandlar tillsammans med flera andra kommuner. I den mån vi inte ställer krav på närodlat så blir vi ju en del av samtliga kommuner. Jag har ingen uppgift varifrån livsmedlen kommer. Här finns mycket mer att göra. Men det är en kostnadsfråga.

– Jag tycker att vi ska fokusera mer på närproducerat, bland annat med tanke på att det skapar arbetstillfällen i närområdet, inflikade Anna Nilsson (M).

En röd kulturmärkt lada, i centrala Gusum, blev också ett ämne under kvällen. Torvald Karlsson undrade över dess framtid.

– Vad ska den användas till?

– Vi har inga planer än, svarade Erik Lundberg (S), ordförande i myndighetsnämnden.

Under kvällen lämnades två interpellationer in, signerade Helena von Schantz. Den ena handlar om läraryrkets status och attraktivitet och fokuserar på karriärmöjligheter och löner.

Den andra berör politisk jämställdhet och pekar på den ojämna fördelningen mellan män och kvinnor på de politiska ordförandeposterna. Något som bygger på uppgifter från våren 2011.

Erland Olauson erinrade att i dagsläget är fyra kvinnor och två män aktuella på ordförandeposterna.

– Detta sagt, så att vi inte får en skev ingång i debatten. Sedan tror jag säkert att vi behöver diskutera det här framöver.

Interpellationsdebatten är utsatt till augustisammanträdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om