Personalbrist slår hårt mot säsongsföretagare

Pia Wahlman skulle ha arrangerat sitt 20:e julbord på Café Kårtorp i år men fick ställa in på grund av personalbrist. Hon oroas över bristen på kompetent personal och det låga intresset för säsongsarbete.

Personalbrist. Pia Wahlman har drabbats hårt av att bristen på kompetent personal. Men hon är inte ensam. "Det är det värsta som kan hända landet om utvecklingen stannar av på grund av arbetskraftsbrist."

Personalbrist. Pia Wahlman har drabbats hårt av att bristen på kompetent personal. Men hon är inte ensam. "Det är det värsta som kan hända landet om utvecklingen stannar av på grund av arbetskraftsbrist."

Foto: Louise Åsenheim

Valdemarsvik2016-12-14 18:00

Café Kårtorp brukar ha runt 1 000 bokade gäster till julbordet så här års. Men i stället för fullt av folk och julstök är det nu tomt och bortplockat ur köket.

– Det är jättemånga som har frågat och kommenterat; Vad händer nu? Det känns jättekonstigt att det inte blev något julbord i år, men nu tog vi tag i renoveringen i stället, säger Pia och visar runt i lokalerna.

Café Kårtorp är en säsongsverksamhet som har behov av att anställa cirka tio personer per år. Ofta brukar samma person stanna några år och lära sig fler och fler arbetsuppgifter. På så sätt har Pia inte varit beroende av utbildade kockar utan personalen har lärts upp av varandra. Efter några år brukar de unga sommarjobbarna gå vidare för att studera på annan ort eller till fasta anställningar i någon annan bransch.

– Jag pushar på dem, de ska ju vidare i livet, men det som oroar mig är att det inte fylls på underifrån.

Pia behövde tidigare inte gå ut och söka personal aktivt utan jobbsökarna har kontaktat henne. Men på senare år är det allt färre som hör av sig.

– Förra året var det bara två som sökte själva. För tio år sen kunde det vara 15 stycken som ringde spontant.

Att Pia nu är i behov av personal till köket är ett extra stort problem, då kockbristen i landet är stor.

– Jag har förstått nu att problemet är större än jag trodde från början. När jag pratar med andra restauranger och frågar om tips på folk så skakar de bara på huvudet.

Kompetensbristen finns som bekant också i andra branscher och Pia är oroad över vad det får för konsekvenser.

– Jag tror att det är illa för samhället att det saknas personer som kan sitt jobb. Finns inte det så utvecklas inte arbetsplatserna, vilket bromsar in hela samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om