Polisen gör allt färre trafikkontroller i Valdemarsvik

Polisen gör färre kontroller och syns mindre på vägarna visar en ny forskningsrapport från Liu. Det blir extra kännbart i mindre kommuner som Valdemarsvik.

Enligt en ny forskningsrapport från Linköpings Universitet görs allt färre kontroller på våra vägar. Hastighetsövervakningen har minskat med 92 procent de senaste fem åren enligt rapporten.

Enligt en ny forskningsrapport från Linköpings Universitet görs allt färre kontroller på våra vägar. Hastighetsövervakningen har minskat med 92 procent de senaste fem åren enligt rapporten.

Foto: Roger Culmsee

Valdemarsvik2020-07-29 16:00

I den nya forskningsrapporten "Att minska antalet dödade och skadade i trafiken med fokus på polisens trafiksäkerhetsarbete" från Linköpings Universitet konstateras att polisens trafiksäkerhetsarbete minskat väsentligt i hela landet och inte minst i kommuner som Valdemarsvik. 

Ett exempel är att hastighetsövervakningen minskat med hela 92 procent i Valdemarsvik de senaste fem åren enligt rapporten (i Söderköping 66 procents minskning).

När det gäller bilbältesanvändning bötfälldes i Valdemarsvik under 2019 bara en person trots att användandet av bilbälten ligger lägre än riksgenomsnittet. Valdemarsvik ligger därmed på plats 262 av Sveriges 290 kommuner när det gäller antal utfärdade böter för detta sett till invånarantalet.

Sören Wictorsson är en av medförfattarna och har arbetat som trafikpolis i 23 år (numera pensionerad). Han var de sista sex yrkesverksamma åren ansvarig för trafiksäkerhetsutbildningarna på Polishögskolan:

– Trafikfrågorna har prioriterats ner: 1985 bestod trafikpolisen av 30 personer i Norrköping och 40 i Linköping, då kunde man göra en hel del. Nu består trafikpolisen av omkring 18 personer i hela länet och dessutom är de reservstyrka till ingripandeverksamheten så sommartid så jobbar de ju knappt med trafik, menar Sören Wictorsson.

– Trafikpolisen har som huvuduppdrag E-vägarna och riksvägarna. Mindre vägar och i samhällena ska ingripandepolisen, alltså områdespoliserna ta hand om. Men Valdemarsvik är väldigt långt bort från Norrköping där trafikpolisen är stationerad och känslan är att trafikpolisen inte alltid åker så långt.

Det har också blivit mer komplext att hänga med när det gäller trafiksäkerhet, inte minst när det gäller regelverket, och det gäller särskilt ingripandepoliser som inte är specialiserade.

– Det gäller att noggrant följa med i regelutvecklingen om man ska ha specialistkompetens på det här området för regler ändras ju flera gånger om året, säger Sören Wictorsson som menar att det också finns brister i ledningskompetens på detta område.

Syftet med rapporten har varit att belysa polisens arbete med trafiksäkerhet men också att synliggöra strukturella problem inom polisen som kan ha negativa konsekvenser för andra verksamhetsområden. Övriga medförfattare är polisen och professorn i polisvetenskap Stefan Holgersson samt juristen och journalisten Ossian Grahn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!