Simon, 11: "Jag är bäst på sockerkaka"

Skratt, skoj och lite allvar när barn på Fabriken hjälptes åt och lagade en trerättersmiddag.

Ronak skär sallad till middagen.

Ronak skär sallad till middagen.

Foto: Rikard W Larsson

Valdemarsvik2019-02-22 20:46

Det är trångt i det lilla köket. Ronak skär sallad, Felicia stoppar pressen med kokt potatis medan Simon vispar grädden. Allt övervakat av fritidsledaren Eva Karlsson.

– Jag kan läsa recept och göra pannkakssmet. Men pappa är bättre på att steka pannkakorna, säger Felicia Hellström, 10.

Hon är en av en handfull sportlovslediga barn och ungdomar som på torsdagseftermiddagem får testa Masterchefs-matlagning. Menyn går inte av för hackor: Äggbakelser och räkor till förrätt, duchessetoppar och kyckling med fetaost och basilika som huvudrätt och chokladpudding med grädde och hallon till efterätt. Innan maten serveras hjälps alla åt med dukningen, dagen till ära med röda servetter.

– Steka kyckling låter svårt. Jag har lärt mig att den måste vara genomstekt innan den serveras, fortsätter Felicia.

Simon Salmio, 11:

– Matlagning är kul, jag står i köket så ofta jag kan. Jag är bäst på sockerkaka medan maräng låter svårt. Dagens meny? Kanske inte det svåraste jag har lagat!

Sedan potatisen skalats, kycklingen fått salt och peppar och basilikan och fetaosten lagts på, åker formen in i ugnen. Nu är det bara att vänta.

– Det märks att barnen tycker att det är roligt att samarbeta och laga maten från början. De är engagerade och då blir det som bäst, berättar Eva Karlsson.

En stor sak är barnen rörande överens om: Diska är inte roligt!

Sportlovsveckan rundades sedan av med filmvisning, innebandy, bowling och fredagsmys på Fabriken. Finalen på lördagen lockar med att göra lerfigurer och tova sittunderlag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!