Under juni och juli månad i år har Anticimex haft 51 getingsaneringar i Valdemarsvik. Det är en drastisk ökning jämfört med samma period i fjol då det blev sju getingsaneringar. Anticimex i Norrköping konstaterar att det är ett getingår, och att det ser likadant ut i resten av Sverige.
– Senast vi hade en liknande situation var 2010. I år slog det till för oss samtidigt som värmen kom vecka 28, men det är egentligen svårt att säga om det finns ett generellt samband mellan getingarnas framfart och det vackra vädret, säger Anders Hansson, platschef på Anticimex i Norrköping.
Anders Hansson förklarar att man inte ska försöka ta bort getingbon själv om de är större än pingisbollar.
– Då innehåller de fler getingar än bara drottningarna och det kan bli besvärligt, speciellt om man är allergisk, säger han.
Samtidigt har Anticimex fått kämpa mot andra smådjur som människor gått i klinch med. För Valdemarsviks del fyller myror, kackerlackor och råttor ut topplaceringarna på Anticimex utryckningslista under de två passerade sommarmånaderna.
– Jämfört med i fjol har vi haft betydligt fler myrutryckningar, tio i år jämfört med bara två i fjol, säger Anders Hansson.
Brukar den här topplistan förändras under året?
– Ja, under hösten och vintern får vi ta hand om fler gnagare.
Och vilket är då det besvärligaste skadedjuret?
– För den som drabbas är det ju en subjektiv åsikt. Från vårt håll är vägglusen besvärligast. Den tas numera bort med bland annat värmetält. Det innebär att allt angripet täcks in i ett tält som värms upp till 65 grader. Då dör lössen.
Anders Hansson berättar att det för vissa kan kännas skamligt att drabbas av just vägglöss.
– De är ju ett minne från fattigsverige. Ett minne som gjort comeback i och med att vi reser så mycket mer idag. De kommer till oss med våra resväskor, säger han.