I januari 2013 konstaterades att Blå Kusten slakteri försatts i konkurs. De 12 anställda förlorade sina jobb, och bönder fick i bästa fall vänta på sin betalning.
När konkursförvaltaren beslutade om försäljning såg dock Martin Johansson sin chans att utveckla familjens köttproduktion med säte på Bjursunds säteri.
– Jag har erfarenhet från livet som köttbonde och via goda vänner kännedom om restaurangbranschen. Slakteriet blev en bra länk däremellan, säger han.
Nu är det drygt ett år sedan Martin Johansson drog igång Bjursunds slakteri i Valdemarsvik. Han konstaterar att satsningen slagit väl ut.
– Just nu har vi en så pass stabil produktion, att jag vet att vi kan lita på att vi håller så hög standard som det går. Nu kan vi blicka framåt och titta på detaljerna, säger han.
Martin Johansson beskriver Bjursunds slakteri som ett mindre slakteri, med specialitet att skapa högkvalitativa köttdetaljer.
– Målet är att folk ska prata om Bjursunds som ett av Sveriges allra bästa slakterier. Det kanske låter kaxigt, men det är alltid bra att ha höga mål med det man gör, säger han med ett snett leende.
Vi träffas på slakteriet beläget på Mosseboområdet i Valdemarsvik, strax intill E22:ans norra infart. Från våningen nedanför dunkar och dånar det rytmiskt från maskinerna som används i styckning och packetering av företagets produkter.
Martin Johansson konstaterar att företaget efter ett drygt års verksamhet är på god väg mot sitt maxtak.
– Vårt mål är att slakta max 35 till 40 djur i veckan. Vårt mål är alltså inte att bli störst, utan vi vill bli bäst. Det här året har vi försökt trimma in hur vi ska göra för att skapa så bra köttdetaljer som möjligt. Just nu är vi nere på detaljnivå och snackar två procents luftfuktighet hit eller dit, säger Johansson.
Merparten av personalen vid det tidigare slakteriet fick arbete även vid Bjursunds. Det gemensamma arbetet i företaget har resulterat i flera branschrelaterade "fjädrar i hatten". Bjursunds har till exempel fått uppdraget att slakta och stycka köttet från de ovanliga japanska Waguy-kor som föds upp på Värmvik säteri i närheten av Västervik. Det exklusiva köttet levereras till finkrogar i Stockholmsområdet.
– Sen ingår vi även i en skara av få slakterier i landet som har äran att leverera till anrika Willy Ohlssons butik i Östermalmshallen i Stockholm. De är väldigt noga med vilket kött de köper in, så att få leverera dit är stort, säger Martin Johansson.
Att hitta bra köttdjur för uppköp i närområdet uppger han inte är några problem. Och framtiden ser lovande ut.
– Inom branschen ser man hur andelen mikroslakterier ökar, och hur konsumenterna visar ökat intresset för köttets ursprung. Det passar oss väldigt bra, säger Martin Johansson.