Det här är frågor som Ulf Karlsson driver inom föreningen Småbrukare i Östergötland. Han bor på Kärnhults gård, en mil väster om Valdemarsvik, och har gjort det i 66 år och kunnat följa avvecklingen även när det gäller minskad service, nerlagda skolor och busslinjer.
År 2010 överlät han lantbruket till en son, tredje generationen här, men även om han inte själv driver jordbruket brinner han för dess frågor.
Ulf Karlsson menar att om staten kunde inse att det var fel att slopa värnplikten och därför återinföra den så kan man väl återinföra jordförvärvslagen och en jordbrukspolitik som gör det möjligt att leva på små familjejordbruk.
För att hitta den jordbrukspolitik som Ulf Karlsson förespråkar får man gå tillbaka före 1990-talets början då avregleringen av jordbruket började.
Antalet bönder har minskat markant, särskilt under de senaste 20 åren och småbrukare fått allt kämpigare medan gårdar slås ihop till storskaliga jordbruk med stora marker och stora maskiner.
– Vi måste tänka om. Om gårdar slås samman så brukas de åtminstone, men det blir stora investeringar och många klarar det inte ekonomiskt utan behöver också arbeta som entreprenörer vid sidan om, säger Ulf Karlsson.
– Satsa på små familjejordbruk igen. Kan politikerna ändra sig på andra områden, så borde de kunna ändra sig också när det gäller jordbrukspolitiken, säger han.
Sedan jordförvärvslagen slopades kan vem som helst med pengar köpa en gård och bara ha som sommarnöje utan några krav på att bruka marken.
Det tycker Ulf Karlsson är fel.
– För en levande landsbygd måste det finnas bönder, inte bara sommarställen, och vi måste öka vår självförsörjningsgrad. Den är idag bara 40 procent, resten är import, bland annat av kött som innehåller antibiotika, säger han.
– För att kunna producera mer måste vi börja använda all åkermark, allt från stora jättefält till små åkerlyckor. Odling är något som måste prioriteras och man måste sluta att dränka åkrar och betesmarker för att göra dem till våtmarker.
– Sedan finns det ju sådant vi inte kan odla här, kaffe till exempel, men idag importerar vi mycket som skulle kunna produceras inom landet.
Ett annat ökande problem är vildsvinsstammen, ett gissel för alla jord- och skogsbrukare.
– De får tre stora kullar om året och de ger sig också in på skogsplanteringar och bökar upp nysatta plantor, säger Ulf Karlsson.
På det ser han bara en lösning...
– Inför skottpengar på vildsvin.