Teorin: Fyr låg bakom Eiffeltornet

Kan Eiffeltornet ha varit inspirerat av fyrar som den på Häradskär? Den idén har sysselsatt forskaren Per Frankelius i fjorton år – och än är han inte framme vid svaret.

Enligt Gustave Eiffel inspirerades han av trätornet The Latting Tower i New York, vilket Per Frankelius inte tror på.

Enligt Gustave Eiffel inspirerades han av trätornet The Latting Tower i New York, vilket Per Frankelius inte tror på.

Foto: Wikimedia commons

Valdemarsvik2018-07-24 20:00

Som lektor vid Insitutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings universitet forskar Per Frankelius till vardags om innovation, med ett särskilt intresse för jordbruksutveckling. På omvägar, bland annat genom forskning på den rapsolja som tände fyrarna, förde detta in honom på såväl fyrar som på Eiffeltornet. Och särskilt fascineras Per Frankelius av den svenske ingenjören Gustav von Heidenstams klassiska fyrar, där Häradskärs fyr från 1863 var en av de första att byggas.

– Då insåg jag att det kanske fanns en koppling mellan Eiffeltornets konstruktionsbakgrund och de här fyrkonstruktionerna. Och det är ju en sån galen sak, så den dök upp av en ren slump. Sen började jag gräva i det där, och jag blev så irriterad.

Irritationen riktades mot ingen mindre än Gustave Eiffel, då Per Frankelius misstänkte att han inte berättade hela sanningen i sin egen bok från år 1900 om det berömda tornet med hans namn. Eiffel säger sig nämligen ha blivit inspirerad av The Latting Observatory, ett trätorn som byggdes i New York 1853.

– Jag tror inte han ger hela bilden där. Men jag har inget bevis för det, så det är ren spekulation, säger universitetslektorn.

Istället för trätornet tror Per Frankelius att Eiffel funnit inspiration bland de konstruktioner av stål som uppfördes vid den här tiden. Och på det här området var det fyrbyggarna som ledde utvecklingen, menar han, och lyfter samtidigt fram Häradskärs fyr som ett exempel på "genial" ingenjörskonst.

– Heidenstam var möjligen inte först med den här typen av fyr, men han gjorde den mest briljanta konstruktionen, säger forskaren som själv byggt upp en 75 centimeter hög mässingsmodell av Häradskärs fyr.

Så hur lyder svaret? Nja, medger Per Frankelius, som dock tänker fortsätta forska på saken.

– Man kan inte säga att Eiffel var direkt influerad av Heidenstam. Men man kan säga att Heidenstam var en av världsledarna på fyrkonstruktioner, och i hans bransch pågick en ingenjörsmässig bragd.

Heidenstam var också långt före Eiffel med den metod som möjliggjorde ett så gigantiskt projekt som Eiffeltornet: Att bygga delarna i verkstäder, och sedan montera ihop byggsatsen på plats.

– Då kan du sätta igång massor med verkstäder och göra delarna efter ritningar, och sen monterar man ihop det. Det är det som är nyckeln. Så jag är helt övertygad om att fyrbranchsen låg långt före att kunna bygga på det här sättet, säger Per Frankelius.

Gustav von Heidenstam

Svensk ingenjör (1822-1887) som ansvarade för bygget av flera fyrar i Sverige under 1800-talet.

Far till nationalskalden och nobelpristagaren Verner von Heidenstam.

Tog sitt liv sommaren 1887, innan Eiffeltornet börjat byggas.

Källa: Svenska fyrsällskapet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om