Unik dispens för Sandsänkan

En "win-win"-situation. Så benämner länsstyrelsen sitt unika beslut att låta en lokal båtentreprenör bedriva båtturer i Sandsänkans sälskyddsområde i Gryts skärgård.

En kort minut visar sig gråsälen...

En kort minut visar sig gråsälen...

Foto: Ahl Matilda

Valdemarsvik2009-08-12 00:18
Området Sandsänkan ligger långt ut i ytterskär-gården. Där, på en isolerad kobbe, har sälen ett populärt tillhåll sedan många år tillbaka.

 

I ett försök att freda den minskande gråsälstammen utnämndes området till sälskyddsområde 1987. Sedan dess är det strängt förbjudet för allmänheten att beträda området under hela året.

 

I våras fattade länsstyrelsen i Östergötland det unika beslutet att låta den lokala båtentreprenören Roine Andersson på Kättilö Båttransporter gå in i området vid åtta tillfällen under juli och augusti månad.

 

Enligt reklamen utlovas det att man med stor säkerhet ska få se säl under båtturen som benämns som sälsafari.

 

- Vi har valt att se den här dispensen som ett försök att bedöma intresset från allmänheten när det gäller att se säl. Vi vill även undersöka vilken påverkan de här besöken har på djuren. Det kanske framkommer att de inte alls tar någon skada av 1-2 besök i veckan, säger biolog Lars Gezelius på länsstyrelsen.

 

Gråsälen ökar i antal
Förekomsten av gråsäl uppges ha ökat i de svenska kustvattnen under de senaste åren. Det ska vara ännu en anledning till att länsstyrelsen har utfärdat sin unika dispens.

 

- Förhoppningsvis kan de här besöken öka allmänhetens förståelse för att länsstyrelsen har utfärdat sälskydden. Sedan är det ju bra att en entreprenör gynnas och kan tjäna något på det. På ett sätt kanske man även kan hoppas att sälen själv tjänar på det hela genom att den blir mer omtyckt. Det är alltså en win-win-situation med flera vinnare, säger Lars Gezelius.

 

En specifik person gynnas
Han är medveten om att det finns en viktig rättviseaspekt i det faktum att länsstyrelsen har valt att gynna en specifik entreprenör som fått tillstånd att gå in i sälskyddsområdet.

 

- Ja, det är ju det som har varit lurigt med det här. Men eftersom Roine Andersson är en del av Skärgårdslinjen som vi bedömer vara en etablerad och seriös verksamhet föll valet på honom, säger Lars Gezelius.

 

I sitt beslut om dispens ställde länsstyrelsen ett krav om att få ha med en egen representant ombord turbåten som går in i Sandsänkan.

 

Hittills i sommar har en representant funnits ombord vid två tillfällen för att bland annat räkna säl och studera djurens reaktion på människans besök.

 

- Vi kommer att utvärdera detta i slutet av september. Vi kan inte säga något om framtiden. Men om det verkar som om sälen inte tar allt för stor skada kanske det blir en repris nästa sommar också. I vilken omfattning kan jag inte säga något om, säger Gezelius.

 

Sandsänkan och Klacksten i Sankt Annas skärgård är de enda sälskyddsområdena längs hela östgötakusten.

 

Biolog Lars Gezelius känner inte till någon annan länsstyrelse i landet som har gett en privat entreprenör tillträde till ett sälskyddsområde.

 

- Kanske det förekommer längre norrut, men jag tror inte det, säger han.

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om