VA-nätet i Gryt ska förbättras

Bättre miljö är målet när kommunen vill förbättra VA-nätet i Gryt. De har sökt LOVA-bidrag för projektet.

Valdemarsvik2011-01-05 00:00

- Vi har ett stort inläckage
i våra nät i Grytområdet, vid exempelvis nederbörd och vid snösmältning, säger Jenny Karlsson, VA-chef i Valdemarsvik. Det beror dels på att vissa ledningar är i dåligt skick, men också att en del fastigheter har sina tak- och dräneringssystem kopplade till avloppssystemet.

Vid regn och snösmältning blir det extra mycket vatten som går igenom reningsverket.

- Ledningsnäten är inte dimensionerade för den här mängden vatten som kommer in.

Onödigt renande
Det innebär även att reningsverken belastas av vatten som egentligen inte behöver renas.

- När systemen går fulla får vi brädda ut vattnet.

Då går systemet på fullt för att få ut vattnet, vilket gör att väldigt utspätt avloppsvatten rinner ut i Östersjön utan att vara helt renat. Och det bidrar till övergödning i Östersjön.

Detta vill kommunen nu sätta stopp för genom att, i det gamla Grytområdet, byta ut de dåliga ledningarna och lägga en dagvattensledning som för tillbaka regnvattnet till Östersjön. I dag finns det bara en avloppsledning i Gryt, till skillnad från Valdemarsvik, Gusum och Ringarum som har separata system för dagvatten och avloppsvatten.

Kan påbörjas i vår
Projektet kommer att kosta tre miljoner kronor och kommunen har ansökt om ett LOVA-bidrag på 900 000 kronor för att täcka en del av kostnaden. Upprustningen är tänkt att påbörjas under våren och vara klar till nästa år, under förutsättning att man tilldelas bidraget.

- Åtgärderna tänker vi göra även om vi inte får bidraget, men om vi inte får det kanske vi inte kommer att genomföra det i år, då kanske vi väljer att satsa på andra saker först, säger Jenny Karlsson.

Fakta LOVA-bidraget

LOVA står för Lokala vattenvårdsprojekt och bidraget kan sökas av kommuner och ideella organisationer.

Syftet med bidraget, som infördes 2009, är att med lokala åtgärder förbättra havsmiljön, framförallt genom att minska övergödningen.

100 miljoner kronor fördelas årligen i landet. Ungefär 8 miljoner delas ut i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om