På söndagen blev det känt att förhandlingarna mellan de styrande partierna S och C samt oppositionen sedan återremissen på förra måndagens fullmäktige gett ett resultat: Ringgården förblir i kommunal ägo, den kooperativa föreningen avvecklas och samarbetet med Riksbyggen avbryts.
Under ett extrainsatt kommunfullmäktige på måndagskvällen fattades beslutet om detta vilket mer eller mindre var en formalitet eftersom frågan blivit stadigt förankrad under förra veckans överläggningar. Beslutet innebär att evakueringen av Ringgården fortsätter men att kommunen nu ska handla upp renoveringen som beräknas kosta cirka 85 miljoner kronor.
Efter att kommunstyrelsens ordförande Mattias Geving (S) presenterat förslaget som låg för omröstning gick talare efter talare från de olika partierna upp och yrkade bifall. Erland Olausson (S) riktade för övrigt kritik mot revisionsrapporten om projektet varpå oppositionsrådet Per Hollertz (M) i en kort replik sade sig inte dela Olaussons analys – bägge stödde dock liggande förslag.
En oro som flera av talarna vädrade handlade om det lån på 85 miljoner som kommunen nu ska ta och som kan innebära att kommunen i framtiden kan komma att slå i lånetaket, detta var något som bland annat Jonas Andersson (V) ville uppmärksamma.
Det var ett yrkande om återremiss från Per Hollertz som ledde till att frågan fick ett omtag efter att en majoritet biföll detta förslag.
– Jag kan ju inte vara missnöjd, det har ju varit vårt förslag att kommunen ska behålla Ringgården och renovera det. Hela det här projektet har kört fast med alla dessa tveksamheter och granskningar, säger Per Hollertz när vi når honom några timmar innan fullmäktige ska börja.
– Det är det bästa i det här läget, vi ska ha Ringgården renoverat på ett bra och transparent sätt, inte minst gentemot kommuninvånarna, då blir det enklast att kommunen behåller och renoverar äldreboendet. Då ser jag inte att det ska behöva bli så mycket problem framåt utan det blir klart och tydligt vad som gäller.
Per Hollertz betonar också vikten av att projektet inte stannar upp.
– Det viktiga är att det kommer vidare snabbt och jag tror att det här är det snabbaste sättet, säger Per Hollertz som hoppas att samtalen med Riksbyggen inte ska dra ut på tiden.
– Förhoppningsvis ska det här gå att lösa så smidigt och snabbt som möjligt så att det rullar vidare med minsta möjliga fördröjning.