Kommunalråden i de styrande partierna, Mattias Geving (S) och Jenny Elander Ek (C) går till stor del oppositionen till mötes. När ärendet kommer tillbaka till måndagskvällens fullmäktigesammanträde är det ett annat koncept än det förslag som gick på återremiss förra måndagen, yrkad av oppositionsrådet Per Hollertz (M).
– Det som har varit viktigt för oss under den här resan är ett renoverat Ringgården med modern standard, som uppfyller kraven för dagens och framtidens äldreomsorg. Under veckan har vi fått två viktiga besked av partierna i kommunfullmäktige, först och främst att de accepterar kostnadsnivån i projektet, säger Mattias Geving, kommunstyrelsens ordförande.
Kommunfullmäktige har sedan tidigare beslutat om ett borgensåtagande för den kooperativa föreningen som kommunen beslutat bilda tillsammans med Riksbyggen. Borgensåtagande om 94 mkr, är den kalkylerade totalkostnaden inklusive köpeskillingen för renovering, utemiljö och projektering av arbetet. Avräknat köpeskillingen handlar det om ca 85 mkr som ska läggas på fastigheten Ringgården. Summan har varit ifrågasatt från flera håll, men enligt S och C har nu partierna enats om den nivån.
– Vi har fört samtal och haft flera konstruktiva kontakter med samtliga partier under den senaste veckan, säger Jenny Elander Ek. Utifrån detta ser vi att det här förslaget samlar allra flest bakom sig.
– Den kooperativa föreningen kommer därmed att avvecklas och Ringgården förblir i kommunal ägo under överskådlig tid, säger Jenny Elander Ek.
Mycket av det underlag som Riksbyggen arbetet fram kan användas.
– Så deras arbete har inte varit förgäves, säger Mattias Geving.
Vad det nu kostar att lösa ut Riksbyggen från uppdraget och ta över deras material är inte klart.
– Det får vi nu förhandla om.
Nu väntar alltså en ny kommunal upphandling av renoveringen, som kommer upp på det extra KF-sammanträdet på måndag kväll. Men evakuering av boende fortsätter som planerat.
– Ja, vi fortsätter projektet som planerat, men utan kooperativet och Riksbyggen, säger Mattias Geving,
Det första beslutet togs i mars 2019 av ett enhälligt KF men sedan dess har en del frågetecken radats upp, bland annat revisionskritik mot lagen om upphandling, LOU.