Vrak i Gryts skärgård

När man plöjer en spegelblank vattenyta, utan en annan båt i sikte, är det lätt att tro att man vilar på ett mörkt ingenting. Men det finns tidigare seglatser som har slutat väldigt illa.

Valdemarsvik2009-07-02 00:15
Runt om i skärgården vilar gamla vrak på havsbottnen, och Gryts arkipelag är inget undantag. - Vi känner till en hel del som har hittats i Gryts och Tjust skärgård. Men det finns nog en hel del vrak som inte har hittats ännu, som vi inte känner till, säger Göran Ekberg, arkeolog på Statens Maritima Museum.Just nu arbetar arkeologer från muséet på uppdrag för Riksantikvarieämbetet. Arbetet består i att kartlägga ett visst område i anslutning till Gryts Varv vid Hummelvik i Gryt. Varvet har expansionsplaner som inbegriper arbeten under eller strax ovanför havsytan. Tittat med ekolod
- Vi har nyss varit på platsen och tittat med ekolod får att se om det finns vraklämningar. Ibland är indikationerna vaga, och sedan visar det sig att det finns vrak när vi gör våra dykningar. Vi har inte hunnit med några dykningar vid varvet ännu, och hittills har resultatet med ekolodet varit magert, säger Andreas Olsson, chef för arkelogiavdelningen vid Statens Maritima Museum. Alla skeppsvrak som är över 100 år gamla skyddas enligt Kulturminneslagen. I praktiken innebär detta att man får dyka vid vraken, men att man inte får vidröra dem eller ta med sig föremål från platsen. I många fall råder även ankringsförbud i området. - Personligen tycker jag att det är rätt spännande att tänka på vrakens historia. Många av de fartygstyper som vilar på bottnen finns inte i dag. Samtidigt är det intressant att tänka på hur besättningen hade det på 1600-talets båtar och framåt. Många av de bekvämligheter vi har på dagens fartyg, som el till exempel, fanns ju inte på den tiden, säger dykaren Jan Sangrud som har specialiserat sig på vrakdykningar. "Gå inte in i vraken"
Hans råd till den som är intresserad av vrakdykning är att dyka efter sin förmåga och förutsättningar. Det är väldigt lätt att fastna i delar av vraken, så han avråder starkt från att gå in i dem. Dessutom poängterar han vikten av att respektera Kulturminneslagen. - Som dykare har man anledning bara att vara fascinerad av att vara under vattenytan och kunna se saker som inte många andra får se, säger Jan Sangrud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om