Mikael Johansson i Waldemarsviks Segelklubb ansvarar för föreningens 100 vinterplatser vid Sandvik och Storängen. Han tycker att det är fel när samhället i allt större utsträckning skjuter över mer ansvar för stöldskydd och förebyggande åtgärder på båtägarna när polisens resurser är knappa.

– Vi kan egentligen bara installera larm i segel- och motorbåtarna för att skydda oss mot stölder, mer kan vi inte göra. Staket och bättre belysning i all ära, men det hjälper inte. Problemet är väl om någon åker på larmet när tjuven väl öppnar luckan och kliver ner i båten? Har polisen tid? Det mesta man läser och hör berättas om idag är att polisen lägger ned ärendena i brist på bevis. Gods och gärningsmän är ju naturligtvis borta sedan länge.

I december förra året drabbades 34 av 37 båtar i Sandvik av inbrott och stölder. Tjuvarna tog kompletta värmesystem, GPS/plotters, VHF-utrustning, batteriladdare, batterier, radio- och stereoapparater och verktyg. En båt tömdes på värdesaker på drygt 120 000 kronor. Stölderna är ouppklarade.

Artikelbild

| Michael Johansson, Waldemarsviks Segelklubb, är kritisk till att polisen skjuter över ansvaret på båtägarna.

Som vi kunde berätta förra veckan har Valdemarsviks kommun och polisen kallat till stormöte den 2 maj i ett försök att stävja båt- och motorstölder i sommar. Fredrik Törnborg, samordnare, brottsprevention, Valdemarsviks kommun, sa bland annat att båtägarna behöver ta större ansvar för att skydda sina grejer. Vaktlistor, grannsamverkan och bommar är exempel på förebyggande åtgärder när det är svårt att ta tjuvarna på bar gärning i skärgården.

Michael Johansson:

– Stöldmärkning i all ära, det underlättar identifieringen om godset upptäcks, problemet är ju att prylarna redan har stulits. Det är svårt att skydda en motorbåt som ligger i sjön och tjuvarna är snabba. Segelbåtar är mindre stöldbegärliga, men lika inbrottsdrabbade på land under vintrarna.

Du är kritisk till att polisen skjuter över mer ansvar på allmänheten?

– Ja, lite så är det. Vi båtägare gör redan mycket förebyggande arbete. Sedan måste polisen rycka ut när det väl händer något. I Stockholm finns det vakter som ronderar vid vissa bryggor, men då tar sig tjuvarna istället fram sjövägen. För oss båtägare är det ingen rolig utveckling. Prylarna har blivit för dyra och stöldbegärliga. Det är stora pengar på till exempel större utombordsmotorer på begagnatmarknaden, säger Michael Johansson.