Då Årets Gusumsbo presenterades blev Kennet Quick alldeles stum.

– Jag fick knappt fram ett ljud. Jag tror inte jag sa tack ens, säger han och skrattar.

Årets Gusumsbo är en utmärkelse som delas ut på de årliga Gusumdagarna till personer som gör lite extra för orten. Och är det något Kennet Quick är känd för så är det just det. Sedan 1994 har han drivit Folkan bio med ett stort engagemang. Han berättar hur det var då när de startade för 24 år sedan.

– Då fick vi filmerna när de var runt ett år gamla, du kan ju tänka dig hur populärt det var, säger han.

Då satte Kennet och hans medarbetare upp ett mål: inom tio år skulle de ha en premiärvisning. Sagt och gjort: julen 1999 premiärvisades Hälsoresan.

Framgången väckte en ny idé hos Kennet: kanske skulle man genom att samarbeta med andra småbiografer kunna ha fler premiärvisningar?

– Vi ringde runt till andra i Östergötland och startade ett samarbete. För 25 000 fick vi låna en ny film i två veckor, vi körde runt den i våra bilar till de olika biograferna, på så sätt fick alla premiärvisning någon gång.

Var det kommer ifrån vet han inte, men Kennet har alltid älskat konst och film. Det märks på Folkan bio. Här visas all sorts film, direktsända och inspelade konserter, konstrundor från världens konstmuseer och opera. De direktsända operaföreställningarna från Metropolitan i New York drog en gång i tiden busslaster med besökare från Norrköping.

– Men sedan började de sända i Norrköping och då gick besökarantalet ner.

Kennet slår stolt upp dörrarna till biografen. Här trängs originalaffischer från sextiotalet med digitala 3D-glasögon. Stolarna går i orange, grönt och rosa. Väggarna är lila.

– En gång kom det in en inredningsdesigner här och sa att det var det värsta hon sett. Men jag tycker om det, säger Kennet med ett leende.