Biografer stöttas med femsiffrigt belopp

Folkets Bio Gusum får 30 000 och Söderköpings bio får 60 000 kronor när Svenska Filminstitutet fördelat sina stödpengar i november.

Kenneth Quick ansvarar för Folkans bio i Gusum.

Kenneth Quick ansvarar för Folkans bio i Gusum.

Foto: Johan Ekfeldt

Gusum2019-11-23 19:00

Svenska filminstitutet har som ett av sina uppdrag att ge stöd för att "stärka och utveckla biografstrukturen i Sverige". Nu har man fördelat 13,2 miljoner kronor till biografer på 120 orter i Sverige. Bland dessa finns Folkets Bio Gusum (Föreningen Folkets Hus i Gusum) samt Söderköpings bio (Videvox Biografservice AB).

Folkets Bio Gusum får 30 000 kronor, medan Söderköpings Bio får 60 000 kronor. Enligt Filminstitutet är stödet tänkt att gå till "allt från upprustningar i biograflokalen i form av ny teknik eller komfort, till investering i nya digitala kommunikationskanaler."

Kenneth Quick ansvarar för Folkan i Gusum sedan 25 år tillbaka och han är glad över tillskottet.

– Vi ansökte om 18 000 och fick 30 000, så där är vi väldigt nöjda, säger Kenneth Quick, som berättar att delar av stödet kommer att gå till att ordna med belysningen i biografen.

– Sedan fyller ju bion här 70 år nästa år och då kommer vi att visa äldre klassiker till reducerat pris. Där kan vi också lägga lite pengar.

Syftet med stödet är att öka filmutbudets möjligheter att nå en större publik

– Det här har varit ett fantastiskt sätt för oss att ge mindre biografer möjlighet att göra större investeringar och slipa sina verksamheter. Utvecklingsstödet är ett särskilt uppdrag från Kulturdepartementet som löpt 2016–2019, för att stärka biografer i hela landet, säger Elin Torestad, ansvarig biografstöd på Filminstitutet, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!