Boulespelare behöver större ytor

Vem vill hyra ut till boulepensionärer i vinter? Det undrar nu PRO Boulesektion.

Anita Persson kastar under överseende av Lisbeth Johansson, Britta Nilsson och Bengt-Åke Lööw.

Anita Persson kastar under överseende av Lisbeth Johansson, Britta Nilsson och Bengt-Åke Lööw.

Foto: Rikard W Larsson

Valdemarsviks kommun2019-09-15 21:50

Lisbeth Johansson är en av kommunens många boulespelare och bangolfare under PRO Boulesektion som nu med ljus och lykta söker efter en centrumnära lokal. I ett upprop till företagarna på orten vädjar hon om hjälp.

– På sommarhalvåret har vi det fantastiskt bra med fina förutsättningar, men vintertid skulle vi vilja slippa att åka så långt för att få spela. Nog borde det finns tomma ytor som skulle passa vår verksamhet? säger hon.

Sedan några år är gruppen – när det är som kallast ute – inhyrda i en loge i Hökerum tre mil från Valdemarsvik. Men på grund av det växande intresset börjar ytorna att bli i minsta laget när drygt ett 30-tal boulespelare vill vara med.

– I Hökerum har vi sex banor, men vi är också ganska många som spelar. Istället för att spela två och två med tre klot vardera spelar vi ibland tre mot tre med två klot per spelare så att alla kan vara med, förklarar hon.

När vi tittar förbi på tisdagsträningen ute vid Banvallsstugan – där Korpen vanligtvis håller till – är det full aktivitet i sensommarsolen. Gruppen framhåller den sociala gemenskapen,  de fina omgivningarna och inte minst tävlingsmomentet.

– Flera av oss spelar regelbundet varje vecka, berättar nestorn Joel Gustafsson.

Boulespelet introducerades i Sverige av invandrade fransmän på 1940-talet och Prins Bertil gjorde den känd i breda kretsar, uppger Svensk Boule. Men spelet är sannolikt äldre än så. Redan på 4000-talet före Kristus sägs egyptierna ha gillat spel av olika slag. Det har till exempel hittats klot i en grav i Nagada från den tiden.

Full fart på Korpens boulebanor när PRO:s Boulesektion bjuder in till spel.
Full fart på Korpens boulebanor när PRO:s Boulesektion bjuder in till spel.
Karta: Valdemarsvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!