– Pansar är grym. Han är nog lika stark som han ser ut, säger Lucas Yman, tio år, Valdemarsvik, som satt i publiken.

På schemat stod diskussioner om lagidrott och respekt för varandra. Peter ”Pansar” Bláha tog upp sin uppväxt och intresset för fotboll.

– Men lagkamraterna retades med mig så jag slutade. Mitt efternamn – bland alla Andersson och Svensson – gjorde att jag blev ganska mobbad i Sverige. Gjorde jag ett misstag fick jag höra det mer än andra. Det blev mycket blaha, blaha, klant-blajjan eller vad som helst. Jag ville därifrån.

Artikelbild

| Två deltagare på fotbollsskolan bjuds på en rejäl åktur.

Istället började han med rugby och det gick bättre. Till viss del tack vare efternamnet knöt TV4 och programmet Gladiatorerna senare honom till sig.

Han förklarar att hans story är så pass bra att barnen har lätt att ta den till sig. Budskapet: trots en kärv start som liten nådde han framgång som vuxen.

– Vi har brottats och haft kul. Nu ser jag fram mot straffsparksläggningen, förklarar ”Pansar”, skojar med några barn och tar plats mitt i målet.

Kristofer Svensson, ansvarig för fotbollsskolan och resurspedagog på Gusums skola, berättar att utrycket bra kamrat är ett riktmärke på fotbollsskolan.

Artikelbild

| "Pansar" kom till Dalängens IP för att prata om respekt för varandra.

– Även om inte alla barns idrottsdrömmar uppfylls är idrott en bra grund att stå på. Värdegrundsarbetet inom Gusums IF är mycket viktigt.

Att barnen dessutom fick se att det finns en annan bild av den arge och aggressive ”Pansar” i TV är andra minst lika nyttiga erfarenheter.

Artikelbild

– Vi tror att vi kan nå ut till fler deltagare om vi satsar på lite kändisar. I år kom 90 barn. Men som mest har vi varit 150, säger Kristofer.