Chefen garanterar att skolorna är säkra

Trots kritiken backar inte kommunen. Det var rätt att stänga skolorna i Valdemarsvik.

Monika Hallberg, kommunchef, Valdemarsviks kommun.

Monika Hallberg, kommunchef, Valdemarsviks kommun.

Foto: Rikard W Larsson/arkiv

Valdemarsviks kommun2019-09-19 18:30

Kommunchefen Monika Hallberg hävdar att beslutet att stänga skolor och förskolor en hel dag var speciellt, men nödvändigt.

– Vi pratar om en känslig situation, som skapar oro hos många! Det var viktigt att hålla stängt för att varje enhet skulle få tid att planera och anpassa verksamheten, men också för att möjliggöra fler vuxna på skolorna, sätta in väktare och vidta andra åtgärder för att öka känslan av trygghet. Åtgärderna syftar till att säkerställa en trygg och positiv miljö för barn, elever och personal.  

Anser ni att informationen har fungerat?

– Ja, informationen hann komma ut till barn och föräldrar i onsdags. Att döma utifrån vad jag har fått veta var det inget barn som kom till skolan i morse. Det mesta av informationen som gått ut till föräldrar och den egna organisationen går att läsa på kommunens hemsida. Det är oerhört svårt att tillgodose allas önskemål. Utbildningschefen och rektorerna har gjort ett fantastiskt arbete med att snabbt  samla in och få ut informationen.

Kan ni garantera säkerheten på fredagen?

– Ja, den är fullgod. Så känner jag. Men frågan är förstås relativ när vi står inför ett hot. Som förälder ska man vara trygg i att vi gör precis allt vad vi kan för att det ska vara säkert och att omhändertagandet blir bra när barn och elever är tillbaka. Rektorerna har jobbat fantastiskt bra med att säkerställa att allt ska fungera så säkert som möjligt.

En förälder uppges inte vilja släppa iväg sina barn förrän någon är gripen. Hur reagerar du på det?

– Jag har stor respekt för att man blir orolig som förälder och tänker så. Samtidigt finns det ingen prognos för när gärningsmannen kan gripas. Vi har också en lagstiftning som reglerar skolplikten, som gäller till det inte går att tillåta att skolan är öppen. Bedömningen som vi gör är att det går att hålla en fullgod undervisning på fredag och framåt, säger hon.

Ted Starkås (S), kommunstyrelsens ordförande, förklarar att beslutet att stänga skolor och förskolor var  självklart.

– Det är förstås riktigt allvarligt att hot riktas mot det käraste vi har – våra barn. Samtidigt är det svårt att veta om folk menar allvar. Vill man jävlas eller är han eller hon beredd att utföra det som framförs? Hoten tas på största allvar och det är bra. Att folk upprörs över politiska beslut och skickar sin åsikt till politiker och tjänstemän är en sak. Men det här är för jävligt, säger han.

Karta: Valdemarsvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!