De är nöjda med parkeringsövervakningen

41 personer bötfälldes i tätorten i augusti – och handlarna i centrum är positivt inställda till den nya parkeringsövervakningen.

Sofia Vretander, Fias Fina, anser att parkeringsövervakningen i Valdemarsvik är bra för affärerna.

Sofia Vretander, Fias Fina, anser att parkeringsövervakningen i Valdemarsvik är bra för affärerna.

Foto: Rikard W Larsson

Valdemarsviks kommun2019-09-04 22:00

– Min uppfattning är klar. Det har blivit enklare att parkera på Storgatan. Tidigare kunde 30-minutersplatserna utanför min butik vara upptagna i stort sett hela dagen. Jag tycker att det är stor skillnad sedan parkeringsövervakningen kom igång, förklarar Lisbett Andersson som driver Spelboden och har hög omsättning på kunder en arbetsdag.

Hon efterlyser fyra timmars-parkeringar nedanför Sparbanken. Det skulle enligt henne vara till stor hjälp för besökarna som vill ställa bilen och göra alla sina ärenden och inköp i lugn och ro utan att behöva flytta bilen efter halva tiden.

– Jag vet att den möjligheten finns på både Kolplan och Garvaren, men en del upplever det ändå som för långt bort.

Sofia Vretander, Fias Fina, är positiv.

– Visst är det färre bilar som står länge, så är det. Det är tråkigt när en bil kanske ockuperar en plats en hel dag. Det händer också att man får höra från kunder att de stannade till eftersom det fanns en ledig parkeringsplats precis utanför butiken.

Högre omsättning på korttidsplatserna gör att fler nu ges möjlighet att göra inköp utmed Storgatan.

– Den största fördelen med parkeringsvakterna är att vi får bort bilisterna som står alldeles för länge, säger Sofia.

Linda Sjösten, är apotekschef hos Apoteksgruppen. Även hon är positiv.

– Vi ser en förbättring på senare tid på vår kundparkering, de tre platserna upplever jag som mer frigjorda än tidigare. Vi ser positivt på parkeringsövervakningen i Valdemarsvik.

Inte heller Jenny Kullberg, butiksansvarig hos Röda korsets butik, har något negativt att säga om övervakningen.

– Våra kunder har inte kommenterat parkeringsövervakningen på annat sätt än att några känner sig stressade över att bara kunna stå i två timmar. Om det har påverkat affärerna hos oss? Nej, det tror jag inte. Många går eller cyklar hit.

Kristina Hörnqvist, trafiksamordnare vid kommunen, är nöjd. P-vakterna gör ett bra jobb, menar hon.

– De lokala trafikföreskrifterna är reviderade och tillbakaskickade till Transportstyrelsens riksdatabas. Samtliga vägmärken är kontrollerade och uppsättningen uppfyller lagkraven. Anledningen till att parkeringstiden regleras olika är att parkeringstiden ska vara kortare ju närmare centrum du kommer för att få ett bra flöde av kunder till butiker och näringsliv. Det finns längre fram funderingar på att införa p-skiva i centralorten, men hittills handlar det bara om en idé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!