De planerar att göra om husen helt

Nu är Fogelvik Fastigheter beredda att starta ett nytt projekt på Norrbacka.

Nu är Fogelvik Fastigheter beredda att starta ett nytt projekt på Norrbacka.

Nu är Fogelvik Fastigheter beredda att starta ett nytt projekt på Norrbacka.

Foto: Illustration: Borås Byggplanering

Valdemarsviks kommun2019-10-24 18:00

Fogelvik Fastigheter satsar vidare med etapp II på Övre Norrbacka. Ytterligare tre hyresfastigheter (Norrbackagatan 15, 17 och 23) med totalt 29 lägenheter berörs den här gången. Två av husen, placerade i mitten på området, kommer att successivt sågas ned och sänkas med två våningar för att få en annan mer radhusliknande karaktär med nuvarande planlösning. Det handlar om ett rum och kök i markplan och tvåor och treor. En fastighet får hiss.

– Norrbacka behöver förändringar och ny prägel. För att hålla ned kostnaderna räknar vi bara med att göra små ändringar. Vi vill varken ha stora eller dyra lägenheter. Men bostäderna kommer förstås att "blåsas ur" och ersättas med nya maskiner och materialval. Byggstarten planeras efter nyår, säger Niklas Andersson, teknisk chef, Fogelvik Fastigheter.

Bolaget har totalrenoverat två av sju hyreshus under den första etappen med 24 lägenheter och investerar mångmiljonbelopp i det långsiktiga arbetet för framtidens boende. Här ryms etageboenden och dubbla balkonger i vissa lägenheter. Andra nyheter: nya lekplatser, individuellt utformade bostäder och uppfräschade grönytor.

– Uthyrningen rullar på! Så sent som igår tecknades en lägenhet. Hälften av bostäderna är nu uthyrda. Vi sa på förhand att det här projektet med alla investeringskostnader måste ges tid. Ingen har heller räknat med att vi fyller husen över en natt. Valdemarsvik är trots allt en liten kommun med begränsad marknad.

Det är förstås efterfrågan som styr?

– Så är det. Hyresgästerna som har flyttat in på Övre Norrbacka kommer antingen utifrån, från andra kommuner, eller har bytt fastighetsägare. För oss är det förstås positivt. Vår tanke är att locka folk till orten när vi nu har något att erbjuda.

Vad som händer med de återstående tre huskropparna är oklart. Niklas Andersson vill helst inte riva dem.

– Efter etapp II ska vi lugna oss och känna av marknaden. Då skriver vi 2021 och har skapat oss en komplett innergård.

Kommunchefen Monika Hallberg välkomnar satsningen som Fogelvik Fastigheter gör i bostadsområdet.

– Det är jätteroligt och visar att de tror på utveckling i vår kommun. Norrbacka har ett bra läge med närhet till både natur och centrum. Vi är glada över intresset som finns för att bygga bostäder i Valdemarsviks kommun, förklarar hon.

Som vi berättat pågår det redan planer på att bygga om Sjöhuset och Stationshuset i tätorten.

Nya idéer om Övre Norrbacka. Efter årsskiftet beräknas den andra etappen komma igång. Illustrationen på bilden har Borås Byggplanering gjort.
Nya idéer om Övre Norrbacka. Efter årsskiftet beräknas den andra etappen komma igång. Illustrationen på bilden har Borås Byggplanering gjort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!