– De senaste två åren har vi inte gjort någonting lokalt i Valdemarsvik eftersom det kommer för få besökare – kanske ett tiotal personer – till filmvisningar, utställningar och Öppet hus i olika verksamheter, säger projektledaren Susanne Hamilton på Valdemarsviks kommun.

– Dels är det mycket arbete, dels kostar det pengar. Vad vi presenterar från Valdemarsvik i Norrköping är bland annat Gardens-projektet. Presentationen gör vi i pauserna mellan de olika föreläsningarna, säger hon.

Psykiatriska veckan sker i samarbete mellan Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsviks kommuner samt Region Östergötlands psykiatriska klinik i Norrköping, Capio Psykiatri i Norrköping samt NSPH Östergötland (Nationell samverkan för psykisk hälsa).

Årets övergripande tema är HBTQ-frågor inom psykisk hälsa. Veckan inleds med ungdomsfokus och tar sikte på ätstörning, självskadebeteende och maskulinitetsnormer.

På tisdagen ligger fokus på vuxnas oro ångest, stress, återhämtning och förebyggande åtgärder. Under onsdagen lyfts problematiken med psykisk ohälsa i kombination med ålder. Torsdagen den 14 november är det författarafton på Norrköpings Stadsbibliotek.