– Jag blev förstås jätteglad. Att bygga tillsammans och förenas i det enkla har jag alltid tyckt om. Det här är inte svårt. Det är bara glädje, någon som vill lite, uppmuntran och att vi hjälps åt. Musik och teater är förenande oavsett vem du är som person eller vilken socioekonomisk och kulturell bakgrund du har. Framöver vill jag försöka upprätthålla det som nu pågår, hävdar hon.

Blonda Mimmi – förskolechef i yrket – är sedan drygt 30 år tillbaka ett känt ansikte i det lokala kulturlivet. En blick i tidningsarkivet visar på ett brett kunnande. Från revyroller och programledare under sommaraktiviteterna i centrum till lekledare och en drivande kulturkraft i allmänhet.

Mimmi igen:

Artikelbild

| Sommar. Karnebåtfestivalen 2009.

– Min drivkraft är att försöka förmedla det jag har fått uppleva, bibehålla det och skapa glädje. Att få göra alla de här sakerna på min arena är ett andningshål som ger mig energi.

Motiveringen som kommunfullmäktiges ordförande, Marie Lindh Eriksson (C), läste upp talar sitt tydliga språk:

”2019 års stipendiat för år 2018 är någon som inte vill förhäva sig och passerar kanhända under radarn, men utan hennes engagemang hade vi knappast haft Nyårsrevyn, Karnebåtfestivalen, Barnteater inom Folkets hus & parker, Nöjeskarusell-konserter på Grännäsparken, Dans kring granen eller Dans kring midsommarstänger. I alla dessa sammanhang, av vilka de två översta är riktiga tungviktare i Valdemarsviks kulturliv, har Mimmi varit och är en oumbärlig kraft. Det är värt att premiera. En riktig kulturbärare.”

Om du fick fria händer vad skulle du göra för kultur?
Artikelbild

| Mimmi Trysberg i en av rollerna från årets nyårsrevy.

– Då skulle jag sätta upp en barnmusikal igen som vi gjorde på 1980-talet i Folkets hus. Jag vill att det görs kultur i kommunen för alla åldrar.

Mimmi Trysberg berättar om musikläraren och Valdemarsviksbon Arne Perssons "Småfolk och rövare" som de spelade på Folkets hus. Hon beskriver Arne som en skicklig musiker som var med och startade Nöjeskarusellen, men även ledde en orkester med musikskolans elever.

Artikelbild

| Nyårsrevy. Susanna Karlsson, Mimmi Trysberg och Camilla Andersson sjunger om livet vid havet.

– Jag spelar gitarr och piano. När jag blir pensionär kan jag mycket väl tänka mig att spela och sjunga tillsammans med de boende. Jag älskar verkligen att umgås med människor och minns fortfarande sommarjobbet på Axgården. Jag blir säkert förskolelärare i nästa liv också. Kultur är lika viktigt som luften vi andas.