Läs mer: Klubblokalen totalförstördes i mordbrand.

Det luktar fortfarande brandrök uppe på Dalängen där Gusums IF:s klubblokal totalförstördes i en brand på torsdagsmorgonen.

– Här fanns hela klubbens historia, nu finns det inte mer, säger Johan Carlström, ordförande i Gusums IF, bistert.

Artikelbild

| Branden utreds som misstänkt mordbrand.

Han har varit med i klubben sedan han var barn, först som spelare, sedan som ledare och sedan åtta år tillbaka som ordförande. Att se klubbens historia och huset som han spenderat så mycket tid i att försvinna är svårt att greppa.

– Det är körigt, jag har lite svårt att samla tankarna, säger han.

Det var strax före klockan 05 på torsdagsmorgonen som SOS larmades om en brand vid en idrottsplats i Gusum. Då Räddningstjänsten kom till platsen fann de den övertända klubbstugan. Polisen misstänkte tidigt att branden var anlagd och har inlett en förundersökning om mordbrand. Johan Carlström berättar att brandtekniker varit på plats under fredagsmorgonen. Någon gång mellan onsdagen och torsdagen ska en åkgräsklippare ha stulits. Det ska också finnas spår i närheten, bland annat en grind som var avhakad, berättar Johan Carlström.

– Det är klart att det kan ha varit en olycka också, men det är ju ett klart märkligt samband att det även varit inbrott.

Artikelbild

| Johan Carlström blickar ut över platsen där klubbhuset stod.

Klubblokalens bottenvåning byggdes i början på 1940-talet, på 90-talet byggdes övervåningen. På nedervåningen fanns omklädningsrum och duschar, på övervåningen klubblokalen med hela klubbens historia från 1930-talet och framåt: unika fotografier, protokoll priser och vimplar från besökande lag ute i Europa – nu är allt borta.

– I slutändan handlar allt det andra ändå bara om pengar, men detta är ju oersättligt, säger Johan Carlström.

Artikelbild

| Fotbollsskolan har fått flyttas till Ringvallen.

Förutom hela klubblokalen är även kiosken eldhärjad och måste rivas. Det enda som återstår är en liten byggnad där klubben förvarar bollar.

Mitt i den stora förlusten är samtidigt Johan Carlström mycket glad och tacksam över det stöd som andra närliggande klubbar visat dem.

Artikelbild

| Ingenting av klubbens 90-åriga historia i form av dokument, fotografier och priser klarades sig i branden.

– Både Ringarum, Hannäs IF och Valdemarsviks IF ställer upp med kläder. Och fotbollsskolan som vi skulle ha om två veckor har vi fått hjälp av Ringarum med, de ställer upp med både planer och lokaler så vi kan arrangera det på Ringvallen. Det är ett jättestöd.

Klubben inväntar nu besked från polis och försäkringsbolag. Förhoppningen är att kunna bygga upp ett nytt klubbhus.

Artikelbild

| Även kiosken eldhärjades och måste rivas.

– Känslan vi har är ändå att vi vill bygga upp ett nytt hus och att det får bli starten på något nytt, säger Johan Carlström.

Läs mer: Efter branden: "Allt är borta".