– Det är det ideala träningsredskapet från april till oktober. Brädan är ganska lik en windsurfingbräda, men du paddlar liggande, sittande, knästående och framförallt stående. Det är lätt att lära sig och som rekreation är brädvarianten toppen med kombinationen av träning och naturupplevelse.

Ulf Mörnstrand, Norrköping, paddlade nyligen Nävekvarn-Kaggeboområdet i fyra etapper när vinden och vädret var gynnsamt.

Här är hans noteringar:

Etapp 1:

Nävekvarn-Arkösund: Vindstilla, tidig morgon, ”mindfulness”. Lätt sträcka på cirka tre och en halv timme.

Etapp 2:

Arkösund-Sanden: Lätt i början, men tuff avslutning kring Lagnöbron när vinden vände. cirka fyra och en halv timme. Sega armar efter etappen.

Etapp 3:

Sanden-Ekön: Härlig medvind i början genom Finntarmen där fjärdarna senare bjöd på vind från alla möjliga håll , lite knästående när vågorna var som högst. Sträckan tog ungefär tre och en halv timme att genomföra.

Etapp 4:

Ekön-Kaggebo: Med sidvind som tröttade så pass att jag hamnade lite fel i slutet. Hade nog behövt ett riktigt sjökort bland vikarna runt Smålandsgränsen! Tidsåtgång: närmare sex timmar. Etappen blev nästan av maratonlängd.

– Träningen passar alla åldrar. Du tränar balans, bål, smidighet, styrka och uthållighet samtidigt som du får njuta av miljön antingen i Strömmen genom Norrköping eller i det öppna havet. Ramlar du i vattnet så är det bara att kravla upp igen, sammanfattar Ulf Mörnstrand.

Fotnot: Vill du testa SUP? Möjligheterna finns både på Ekön utanför Valdemarsvik och i Arkösund.