– Den nya turen blir i Östgötatrafikens regi. Det handlar om beställningstrafik i tättbebyggt område, säger Kristina Hörnqvist, trafiksamordnare.

Satsningen ses som en mycket efterlängtad service till ortsbor som bor "högt" upp och har svårt att promenera hem igen med tunga matkassar. Samtidigt har de bedömts som för friska av samhället för att beviljas färdtjänst. Förhoppningen är att så många som möjligt utnyttjar turen.

– Bussen hämtar passagerarna vid bostaden och kör vidare till tre i förväg bestämda platser. Det är alltså ingen taxiverksamhet, hävdar hon.

Artikelbild

| Resorna kan betalas med både kort och kontanter.

Pensionärsorganisationerna är positiva till satsningen.

– Visst är det här en bra början att en dag i veckan kunna beställa hämtning och sedan göra sina ärenden. Förhoppningen är att servicen kan utvidgas efter hand, säger Lars Magnusson, ordförande för SPF Seniorerna Ankaret.

Han får medhåll av kollegorna i PRO Valdemarsvik:

– Frågan har varit upp i PRO och i stöd- och omsorgsutskottet och det här har vi kämpat för längre. Behovet är stort. Valdemarsvik ser ut som det gör, många äldre har problem och ännu fler kommer att få det ifall de ska ner och handla och inte har färdtjänst, förklarar ordförande Helena Johansson.

Artikelbild

| Tapio Danerlund, Vikbolands Taxi, kan Valdemarsvik.

I arbetsmaterialet har samhällets äldre fått vara och sagt sitt i frågan. Bland annat i en enkätundersökning som delats ut.

– Vi pratar om en stor önskan hos våra medlemmar som nu går i uppfyllelse, säger Helena Johansson.