På onsdag är det en stor dag. Då ska barnen på Dansverkstan och musikskolan i Valdemarsvik döpa alla de hjärnugglor som Carina Wester virkat i sommar.

– I stället för att jag skulle döpa dem till Hedvig 1, Hedvig 2 och så vidare, får barnen döpa ugglorna. Det känns bättre.

Musikskolan och Dansverkstan stod för garnet, därefter har Carina virkat ett 30-tal ugglor i rött/svart (musikskolans färger) och turkos (Dansverkstan) som nu är redo att döpas. Samtliga med ett plåster på huvudet.

Artikelbild

| Välgörande virka. Carina Wester ville göra en insats, då kom virkkroken till hands.

– Plåstren symboliserar att de har någon form av huvudskada, men att det är lika kloka för det, säger Carina.

Efter dopet skickas ugglorna ner till avdelning 62 på Barn- och Ungdomssjukhuset i Lund, där unga patienter med olika former av hjärnskador vårdas. Sjukhusbarnen och syskon får en varsin uggla.

– Det är en variant av de virkade hjärtkatterna. Ugglor är ju dessutom lättare att virka. Det spelar ju ingen roll hur ugglorna ser ut; randiga, knubbiga eller smala. Jag har valt att virka några små, så att även en liten hand kan greppa ugglan, säger Carina.

När hon satt hemma i huset i Ringarum och läste om hjärnuggleprojektet på Facebook, kände hon med en gång att hon ville hjälpa till.

Artikelbild

Uppfinningsrik. Det finns inga gränser för vad Carina kan virka.

– Jag kan inte ge blod, men jag är bra på att använda mina händer till att sy, sticka och virka. På så sätt kom det här naturligt.

Då det även autism i Carinas familj, så vill hon göra en insats för att uppmärksamma barn med hjärnskador.

Artikelbild

Snabbstick. Det tog bara en vecka för Carina att sticka den här ulltröjan till hennes mamma.

Virkandet av ugglor är samtidigt ett sätt för Carina att må bra.

– Jag måste ha någonting att göra. Jag kan inte bara sätta mig framför tv-n, mina händer måste aktiveras, säger hon och ler.