Den 30 september gick tiden ut för att överklaga tillståndet om att bygga Skönero vindkraftpark. Bland dem som valt att skicka in en överklagan till Mark- och miljödomstolen är Fredrik Knape på Häradssätter gård.

– Det finns många anledningar till att överklaga. Men jag gör det främst för att jag fått väldigt negativa vibbar av hela den här processen. Det luktar fusk.

Anledningen är ett samtal han haft med Jacob Falkman, styrelseordförande i TeraVind, företaget som ska bygga anläggningen.

Artikelbild

Förödande. Enligt Fredrik skulle ett vindkraftfverk vara förödande för turistverksamheten på Häradssätter.

– Han erbjöd mig kompensation "mot att jag slutade motarbeta projektet", säger Fredrik som även hävdar att andra berörda fått liknande erbjudanden.

Kompensationserbjudandet är enligt Knape bara en i raden av många märkliga inslag i den här processen. Allting började på hösten 2010 när familjen stod inför ett avgörande beslut. Skulle de lämna staden, flytta ut på landet och ta över Häradssätter gård?

– Jag hade hört rykten om en miralutgrävning, så jag ringde byggnadsnämnden på Valdemarsviks kommun och frågade om det fanns några som helst planer i våra trakter, säger Fredrik.

Svaret från kommunen blev nej. Familjen flyttade ut till gården och började planera för en verksamhet med bland annat gårdsbutik och Bed & Breakfast.

Drygt sex månader efter samtalet med kommunen dyker en främmande man upp på gården. Mannen skulle på bolagets uppdrag göra en fladdermusinventering inför det planerande byggandet av en vindkraftsanläggning.

Det blev startskottet för en lång process med tillståndsansökningar, samrådsmöten och överklagan. I slutet av augusti i år kom beskedet att Länsstyrelsen Östergötland gett företaget TeraVind tillstånd att bygga totalt fyra vindkraftverk som får vara högst 205 meter höga. Det innebär att Häradssätter gård blir mer eller mindre omringad av de höga tornen.

– Det här är helt förödande för vår verksamhet. Vi har många tyska gäster som kommer hit för att njuta av den ostörda naturen. Det förändras ju då ett av tornen ska placeras mellan solen och gården, säger Fredrik.

Men är det inte bra att satsa på miljövänlig energi?

– Jag är inte emot miljötänket som sådant, tvärtom. Vi driver vår gård på ett miljösmart sätt. När det gäller vindkraftsanläggningar som den här tror jag däremot att ekonomiska vinningar går före miljön.