Valdemarsvik har en backig natur med bostadsområden på höjder med långt till närmaste busshållplats. Här finns en väl fungerande hemtjänst som gör det möjligt att även på äldre dar kunna bo i egna villan. Problemet är att kunna ta sig någonstans om man inte beviljas färdtjänst och inte heller kan köra bil eller orka gå i backarna med långt till kollektivtrafik.

– Jag håller med om att det är en brist här och vi har ansträngt oss för att hitta lösningar, men inte särskilt framgångsrikt, det tar längre tid än jag trodde, säger Erland Olauson.

Varför inte generösare färdtjänstregler?

– Vi tillämpar en nationell lag som reglerar rätten till färdtjänst och har inte tuffare regler än andra kommuner. Vi kan inte dribbla med reglerna, alla måste behandlas lika.

– Däremot tycker jag att den här lagstiftningen inte är så bra när den tillämpas i Valdemarsvik med sådana höjdskillnader som det är här.

Vad har ni tänkt för andra lösningar?

– Vi började med att undersöka om vi kunde köra transporter i egen regi, vi har både fordon och förare. Men det visade sig inte så enkelt, då ska det vara förare med särskild utbildning och tillstånd.

– Efter att vi hamnat i den situationen håller vi på och diskuterar med Östgötatrafiken om man kan tänka sig en ringlinje här i kommunen, eller annan sträckning av linje 459.

– Vi fortsätter att arbeta med att få fram en lösning.