Ett höstlov för både kropp och knopp

"Läs för en pumpa" eller "läs när månen är framme" är några av utmaningarna på Halloweenläsbingon. På padelbanan i Grännäs däremot är det rakare rör när ungdomarna från Fabriken provar på.

Alex Hallgren med en hård forehand i den hårda dubbelmatchen på Grännäs padelbana.

Alex Hallgren med en hård forehand i den hårda dubbelmatchen på Grännäs padelbana.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsviks kommun2019-10-31 21:00

Det pågår flera hårda matcher på padelbanan i Grännäs vid middagstid på torsdagen. Det är fritidsgården Fabriken som anordnar prova-på-padel i samband med höstlovet och sju ungdomar finns på plats – bland dem Alwin Jonsson.

– Jag har inte spelat padel förut men det är kul, jag kan lätt tänka mig att spela igen, säger Alwin medan fyra andra tar över banan för en stund.

Fritidssamordnaren på Valdemarsviks kommun Fredrik Törnborg är också på plats med racket i näven. Han tror att det här är en sport som har framtiden för sig.

– Jag har hört att padel är den snabbast växande sporten i Europa, säger Fredrik Törnborg som tillägger att padelbanan i Grännäs stod klar så sent som i somras, men att det också finns banor i Gusum.

– Det är en bra motionssport, för det går inte riktigt lika fort som i tennis, den är tillgänglig för fler och det går bra att spela för män och kvinnor, äldre och yngre. Spontanidrotten har ju minskat bland unga under lång tid, men det är viktigt att en kommun har sådana här banor tillgängliga.

Under höstlovsveckan har man anordnat fler aktiviteter av olika sorter.

– Vi har till exempel provat på friluftsliv där vi åkt ut och fiskat och grillat korv. Det har varit kulturaktiviteter och sedan har vi bakat och spelat fotboll. Vi försöker hitta något för alla smaker, berättar Fredrik Törnborg.

På padelbanan pågår matchen med bollar som viner fram och tillbaka.

– Den här prova på-dagen gör vi för att visa att det finns alternativ till att sitta hemma och spela datorspel. Det kommer vi absolut att göra fler gånger, säger Fredrik Törnborg.

På Valdemarsviks bibliotek pågår under höstlovet Halloweenläsbingo för de yngre. Det är bibliotekarien Lina Schröck som står bakom detta.

– Vi har hållit på med läsbingo under tre–fyra år och brukar ha det på sommaren, till påsken och till halloween, berättar Lina Schröck som tror att det här är ett bra sätt att öka barns läslust.

Under höstlovet har alltså unga kunnat hämta en läsbingobricka och därefter bocka i rutorna vartefter man exempelvis "berättat en spökhistoria för en kudde".

– Man ska läsa sammanhängande i tio minuter, när man fått tre bingorader kommer man in till oss och får en sak, säger Lina Schröck som tillägger att det varit populärt genom åren.

– Första året var 70 barn med och det är väldigt bra.

Padel är en sport som de flesta kan spela efter förmåga.
Padel är en sport som de flesta kan spela efter förmåga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!