Föräldrar höll barnen hemma efter skolhotet

Hotet mot skolorna påverkade föräldrarna. På fredagen saknades upp till hälften av eleverna på vissa enheter i Valdemarsvik.

Caroline Hedvall, sektorschef, barn, utbildning, arbetsmarknad, Valdemarsviks kommun.

Caroline Hedvall, sektorschef, barn, utbildning, arbetsmarknad, Valdemarsviks kommun.

Foto: Rikard W Larsson/arkiv

Valdemarsviks kommun2019-09-20 17:00

Caroline Hedvall, sektorschef barn utbildning, arbetsmarknad, sammanställde frånvarostatistik på fredagen.

– Det pendlar mellan 20 och 50 procent. Jag hittade en mindre lågstadieenhet med stor frånvaro. En annan skola hade något fler elever borta än en vanlig fredag. Generellt sett är frånvaron högre ju yngre barnen är, förklarar hon.

Vad gör kommunen åt det?

– Vi fortsätter att informera och hålla kontakt med de föräldrar som uttryckt oro. Föräldrar som är oroliga uppmanar jag att kontakta rektor på respektive skola för att få mer konkret information. Vår inställning är att det ska vara tryggt att gå till skolan och att skolan kan hantera den oro som eventuellt kan finnas hos barn och elever.

Väktare finns nu stationerade på varje enhet i kommunen. Dessutom är rutinerna för krisplansarbetet aktiverade.

– Vi har en ökad säkerhet och övervakning för att trygga säkerheten för våra barn. Tillsammans med polisen har vi kommit fram till att skolorna inte ska vara stängda. Att vi står enade mot den här typen av hot är jätteviktigt så att vi kan fullfölja uppdraget att utbilda. I mitt tycke är det viktigt att barnen kommer till skolan i stället för att sitta hemma och följa det som sker och alla spekulationer i sociala medier. Vi ska hålla oss till fakta, vara källkritiska och fullfölja utbildningsuppdraget.

Hur tänker ni inför måndag?

– Vi har kvar förstärkningarna och rutinerna plus högre personaltäthet och samtalsstöd. Jag hoppas att fler elever och förskolebarn är tillbaka då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!