RK Teknik Balkongbyggarna i Gusum fick under måndagen politikerbesök. Bolaget har ett 60-tal anställda och omsatte förra året 86 miljoner kronor. Vd Johan Karlsson anser att det behövs mindre byråkratisk krångel för företagare. Dit hör till exempel EU:s nya dataskyddsregler för högre IT-säkerhet (GDPR) och det invecklade systemet när nyanlända – som väntar på uppehållstillstånd – vill ut på arbetsmarknaden, erbjuds arbete, men inte får jobba.

– Jag vill skicka med en hemläxa till alla politiker som just nu klagar på allt som är utifrån. Hos oss har det fungerat fantastiskt bra med utländska grabbar på jobbet, säger Ragnar Karlsson, ägare och styrelseordförande, RK Teknik Balkongbyggarna.

Johan Karlsson:

Artikelbild

| Johan Karlsson, vd RK Teknik Balkongbyggarna i Gusum, förklarar för landshövding Elisabeth Nilsson hur arbetet är upplagt.

– De allra flesta medarbetare finns också kvar i organisation även när stödprogrammen har tagits bort.

Eftermiddagen fortsatte med företagshistorik, en koll på produktssortimentet, återsatsningen på svenska marknaden och bolagets framtidsplaner.

Ola Nilsson, produktionsansvarig:

– Söktrycket till industriprogrammet är lågt. Varför? Jag har inte svaret. För oss är jag rädd för att ointresset för utbildningen skapar problem i framtiden.

Måndagen avslutades i Gusums Folkets hus där integrationssamordnaren Djamal Hamaili och Richard Olovsson, biträdande sektorschef för Barn och utbildning och arbetsmarknad, redovisade kommunens integrations- och etablaringsarbete.