Här gisslas politiker och tjänstemän över den största händelsen i Valdemarsvik, 2014, då förorenade jordmassor transporterades till Toverum. I ett 14 minuter långt potpurri, borrar man sig ner i händelsernas centrum. Grannarna protesterade högljutt. Transporterna stoppades. De befarades att vattnet skulle förgiftas.

– Aj, aj, aj det bultar och det bankar, när jag dricker det här, ekar det i salongen.

Rent allmänt kan konstateras att revymakarna haft en fin känsla för de lokala och landsomfattande händelserna, som har utspelats under året.

Artikelbild

| Vattnet i brunnarna kring Toverumstippen är inte till fyllest. Från vänster Mattias Schönbeck, Rosita Holmberg och Jörgen Malmström.

På det lokala planet kastar man bland annat sken över kommunens köp av Folkets hus.

– Ska vi hyra Folkets hus måste vi städa själva. Så nu är jag anställd vid teatern, berättar ”städkärringen” spelad av Mimmi Trysberg.

Den populära husbilsparkeringen vid Ångbåtskajen är som klippt och skuren att belysas genom Galenskaparnas, Man ska ha husvagn.

Flera lokala personer, ges också utrymme, bland andra det nya kommunalrådet Helen Johansson Kokkonen(S). Men också företagaren Johan Lefvert, som under året varslade personal, vilket ledde till Vikens Tegel & Gråt (firman heter Vikens Plåt & Tegel).

Artikelbild

| Män utklädda till kvinnor går alltid hem. Här är det Bengt-Otto Ottosson, Jörgen Malmström och Mattias Schönbeck som städar upp.

Revyn tar också fasta på flera företeelser i det svenska samhället, bland annat de äldre som väljer att arbeta i allt högre ålder.

– Jag är springvikarie inom hemtjänsten, säger Elna 96 år.

Artikelbild

| Sakta vid gå runtom stan, heter Monica Zetterlunds låt i Valdemarsvikstappning. Det är Jonas Johansson och Malin Svärdmalm som traskar runt Viken och berättar vad de ser.

– Och jag arbetar som flyttkarl. Tidigare bar jag flyglar. Nu blir det pianon, säger Sievert, snart 98 år.

Båda har svårt att förlika sig med de yngre, folk i 70-årsåldern, som de inte förstår och inte har något gemensamt med.

Artikelbild

Paret har levt tillsammans i 74 år, men ska skiljas.

– Det har gått slentrian i förhållandet.

Artikelbild

SMS-tummen är också ett begrepp som arrangörerna förhåller sig till, det vill säga förslitningsskada i tummens leder och muskulatur, som kan leda till smärta och nedsatt styrka.

– Jag har provat med Viagra men tummen kroknar ändå, sjunger Jonas Johansson.

Artikelbild

Nyårsrevyn bjuder på en bra mix. Precis som vanligt vilar den på ett fundament av härlig musik och sång, bland annat Kungssången, då kungen skrider in som barnvakt till Estelle.

– Estelle, jag kan inga sagor, men jag är bra på att vända blad.

Artikelbild

bo.cederqvist@nt.se