Lördagen och söndagen blev riktiga familjedagar vid skidbacken precis som det är tänkt.

– Dom här dagarna har vi ju också liften igång och därför har vi skärmat av i backen till säkerhet för pulkaåkarna, säger Magnus Loftén i Valdemarsviks Slalomklubb.

Klubben sköter den 200 meter långa backen även annars under året, och får arrendera den för noll kostnad av Valdemarsviks kommun. Men i gengäld får kommunen ett viktigt tillskott av vintersportmöjligheter för kommuninvånarna.

Artikelbild

| Dags för en paus. Från vänster Emilio Gonzales sittande, German Gonzales, Rosa Gonzales, Anna Dahlén och Maria Andersson.

Svedjebacken finns invid ishallen på Norrgatan.

– Vi försöker bygga upp en samlingsplats här för alla, säger Magnus Loftén.

Vid klubbstugan nedanför backen grillades det korv och åts matsäck vid de nya borden med bänkar som har tillverkats av arbetsmarknadsenheten i Valdemarsviks kommun.

– Det är underbart här, vi har länge saknat det, säger Rosa Gonzales som var en av lördagens många besökarna.

Artikelbild

| Nöjda. Medlemmar i styrelsen, Henrik Svensson, Lina Engstrand, Fredrik Törnborg och Magnus Loftén kunde glädjas åt många besökare.

– Så nu passar vi på att åka när det är snö. Och det är så roligt att det blir en folksamling här.

Förra året skänktes 25 par skidor till klubben från Valdemarsviksfamiljerna Lefvert och Hogman med avsikten att klubben skulle ha dem till utlåning.

– Och det är många som lånar nu, säger ordföranden Fredrik Törnborg. Men vi behöver också pjäxor att låna ut, så om folk har sådana hemma är vi tacksamma om vi kan få.

Men det kostar att hålla backen i ordning, med stora elkostnader samt bränslekostnader till skotern. På klubbens facebooksida kan man läsa vart man ska swisha om man vill sponsra med en slant.