Ingen glasblåsning igen förrän i sommar, men utställning och försäljning. Glashyttan finns i en gammal kvarn invid Gusumsån. Ett rött hus vars övervåning är en utställningshall som kan få besökare att tappa andan. Det gnistrar och lyser i ett potpurri av fantastiska glasskulpturer, skålar, vaser, prydnadssaker.

Här finns inte bara ett stort utbud ur Milan Vobrubas rikliga produktion utan också konst av hustrun Milada Vobruba och sonen Hansi Falc Vobruba, även de skickliga glaskonstnärer.

Det är de två som nu står för företaget Glashyttan Gusum.

Artikelbild

| Mycket. Milan Vobrubas konst upptar stor del av utställningshallen.

– Hansi är en duktig glasblåsare och i sommar ska han vara här i glashyttan och blåsa glas igen. Men han har nu ett annat jobb, berättar Milada Vobruba.

– Det är inte stor mening att vara här varje dag den här årstiden för det är så få som kommer nu, säger hon vidare.

Besökare till utställning och försäljning är förstås alltid välkomna, men det säkraste är att ringa först.Mer info finns på www.milada.se.

Hansi Falc Vobruba, som också är bosatt i Gusum, har gått utbildning på Orrefors glasblåsarskola och en nyhet här i glashyttan är den smyckekollektion som Hansi skapat.

Artikelbild

| Miladas hörna. Här finns också Milada Vobrubas glaskonst och tavlor.

– Många kanske tror att allt som finns här bara är jättedyra saker, men så är det ju inte, säger Milada.

Hon kan själv blåsa glas och om någon har det i generna så är det hon med generationer glasblåsare i släkten.

Artikelbild

| Färg och fantasi. En annan del av Milan Vobrubas konst.

Men Milada föredrar för egen del en annan teknik där glasmassa förvandlas till sköna ting och som med trådar i glaset får det att gnistra. Hon har ett flertal utställningar bakom sig och målar också tavlor i akvarell och olja.

Familjen Vobruba flyttade från dåvarande och oroliga Tjeckoslovakien i slutet av 1960-talet. Gusumsbor blev de år 1970. Det som förde dem hit var att Milan fick uppdraget att skapa ett offentligt konstverk i Gusum, det som blev skulpturen Kopparns liv.

Artikelbild

| Nytt. Nu finns också Hansi Falc Vobrubas smycken i glashyttan.

I det sammanhanget upptäckte de också att den fina bruksorten var en bra bostadsort. År 1978 öppnades så glashyttan i kvarnen, som tidigare hette Alboga kvarn, i centrala Gusum och som följaktligen kan fira 40 år nästa år.

Milan Vobruba blev internationellt känd för en teknik han utvecklade och var ensam om, Aleppotekniken, som gav speciella effekter i glaset. Milan Vobrubas glaskonst finns över hela världen.