Här kan man åka skridsko nästan året om och varje eftermiddag är det allmän fri åkning.

Valdemarsviks kommun äger och Waldemarsviks IF, WIF, hyr och driver verksamhet. Allt arbete sker ideellt i föreningen genom ett 30 tal föräldrar/vuxna varje vecka.

Den här fredagen är Sörbyskolans elever här och får ge sig ut på det hala med hjälp av instruktörer. Det är ”Alla på is” ett årligt evenemang för elever i årskurser F-6 där alla skolor får varsin dag. Nu för sjätte året och i samarbete mellan WIF, kommunen och Valdemarsviks Sparbank.

Artikelbild

| Alice Larsson, Elsa Johansson, Freya Märsund och Robyn Österström trivdes på isen.

Något som föräldern Fredrik Österström ser positivt på.

– Det är väldigt bra att barnen får möjlighet att prova om de har intresse av det här.

Samtidigt var nu också kommunens folkhälsoutvecklare Emelie Nisu och politikerna Ted Starkås (S) och Bertil Eklund (NB) inbjudna för att få en presentation av verksamheten.

Johan Olofsson i hockeysektionen gav utförlig information och visade bland annat hur en vanlig vecka i hallen kan se ut. Cirka 40–60 barn och ungdomar rör sig i hallen varje dag, varje vecka.

Artikelbild

| Valdemarsviks ishall ger allmänheten tillgång till skridskoåkning nästan året om.

– Vårt syfte är inte att göra stjärnor av dem utan att ge unga meningsfull sysselsättning och få dem att röra på sig mera, sade Johan Olofsson.

Han talade sig också varm för den sociala biten med gemenskap och integration, något som föreningen vill utveckla vidare.

– Det blir en social utveckling när man delar ett gemensamt intresse.

Ingen behöver heller känna sig utanför om man inte har råd att skaffa utrustning eller vill vänta och prova på först. Då kommer låneboden till hjälp.

– I låneboden har vi ungefär ett 50-tal hjälmar och lika många par skridskor att låna ut, berättade Johan Olofsson.

Hela tiden ser man också framåt och spinner på nya idéer. För att få med fler tjejer är konståkning något det finns tankar på att starta.

Bredden på verksamheten och allt ideellt arbete imponerade stort på besökarna.

– Det är helt fantastiskt att få med så många ungdomar här och att alla som behöver kan få låna utrustning, sade Emelie Nisu.

Bertil Eklund sade att han nog mest tänkt på hockey när det gäller ishallen.

– Det gör nog dom flesta, men det är ju också så mycket annat här.

Kommunalrådet Ted Starkås ser också ishallens stora potential.

– Det här är värt att satsa på.