– Vi samlades redan klockan 06.30 och sedan har det gått i ett kör. Vi håller nog på till 20.30, förklarar Valdemarsviks lucia under förmiddagens stopp vid Fabriken i centralorten.

Lucia-ansvariga – Teresia Karlsson och Madeleine Forsberg – samt musikern Charlie Broström hade tillsammans med luciaföljet ett 20-tal stopp att klara av. Majoriteten är på äldreboenden, företag och kommunala verksamheter. Teresia Karlsson berättar att sällskapet möts med stor uppskattning och värme. Dagen till ära märks det också att sångrepetitionerna efter skolan har gett resultat.

– Tjejerna är riktigt duktiga. Sångerna låter bara bättre och bättre ju oftare de får chansen att sjunga dem, utvecklar hon.

Artikelbild

| När huvudduken är på plats och ljusen sitter rätt på Amanda Karlsson tänder Madeleine Forsberg ljuskronan.

Nervositeten som lucia Amanda Karlsson, 15, kände innan premiärframträdandet på torsdagsmorgonen försvann snabbt när följet väl kom igång på miniturnén.

– Jag mår inte riktigt bra, men jag ska klara av det här!

Den 16 december är det julfest för kommunala handikappomsorgen på Karbasen i Valdemarsvik. Då finns också ljusdrottningen och tärnorna på plats för ytterligare ett uppdrag.