Första veckan i juli varje år förvandlas den lilla orten Höljes i Värmland till ett mecka för rallycrossfans. Höljes 150 bofasta välkomnar då drygt 30 000 besökare som kommer för att se VM-deltävlingen i byn.

– Det är helt galet mycket folk. Och en fantastisk stämning, en riktig folkfest, säger Hedwig Stjernwall.

För några år sedan var hon sambo med en riktig motorsportkille som enträget bad henne följa med till Höljes. Efter visst motstånd gick Hedwig med på det, och en helt ny värld uppenbarade sig.

Artikelbild

| Fartfylld upplevelse. För fyra år sedan fick Hedwig åka med i elitföraren Kenneth Hansens bil. - Han körde snyggt då. Inte fullt, men ändå rejält, säger hon.

–  Det var ju så spännande! Sex bilar som kämpar om att komma först, sladdar och hoppar, grus som flyger, och en påtaglig spänning.

"Det här måste man ju berätta för fler om" tänkte den nyfrälsta entusiasten, som till vardags arbetar med informationsspridning vid SMHI i Norrköping. Genom åren har hon startat och drivit ett flertal egna bloggar.

– Tänk om jag kunde starta en blogg om rallycross, tänkte jag. Klubbens information till publiken om tävlingen och arrangemanget i stort var på den tiden ganska bristfällig. Så jag ringde Finnskoga motorklubb som arrangerar Höljestävlingen och frågade om jag fick börja blogga för dem.

Nog blev de lite överrumplade när en kvinna bad om att få blogga med rallycrosstema. Men klubben nappade. Och tur var väl det. Numera skriver Hedwig dagliga inlägg som läses av åtskilliga fans landet över.

Artikelbild

| I depån. Flitigt bloggande och nätverkande har gett Hedwig Stjernwall pressackreditering, och därmed tillåts hon vara i depån under tävlingarna.

– För sex år sedan, 2009, tyckte jag att 26 000 sidvisningar var bra. Förra året hade jag över 162 000 unika besökare från 53 olika länder, säger Hedwig och ler stolt.

För ett drygt år sedan gjorde hon en stor livsförändring och flyttade från ett radhus i Norrköping till en villa i Valdemarsvik. Vid midsommar tar hon pension, och planerar att skaffa hund. Framöver kommer dagarna att fyllas med ideellt arbete i lokala Röda korset samt en del hemsidebygge åt lokala företag. Och så bloggandet, förstås. Men det faktum att hon och sambon har hunnit dela på sig, såg länge ut att bli slutet för Hedwigs besök i Höljes.

–  Jag ville inte åka dit ensam i år. Samtidigt vill jag ju fortsätta blogga. Det blev många sömnlösa nätter. Men sen kom jag på en lösning!

Första veckan i juli kommer Hedwig Stjernvall nu att följa heaten via nätet, och liverapportera på bloggen. På plats i Höljes har hon engagerat folk som kommer att leverera foton.

Den här gången fick hon ett annat svar när hon meddelade Finnskoga motorklubb om sitt upplägg för sommarens tävling.

– OK! Kör!

Fotnot: Bloggen nås via adressen https://rallycross2014.wordpress.com/