– Vi pratar om ett jättearrangemang med närmare 8 000-9 000 deltagare i olika tävlingsklasser och sammanlagt 15 000 besökare under en helg. Meningen är att orienteringen ska avgöras i skogarna utanför Käggla söder om Valdemarsvik. Tävlingsbasen förläggs till Grännäs. För Valdemarsviks del är det ett riktigt stort uppdrag med flertalet åtaganden att lösa, säger kommunchefen Monika Hallberg.

Samarrangören Hammarkinds OK delar inledningsvis uppdraget med föreningar från Björkfors, Gamleby, Norrköpings AIS, Skogspojkarna och Västervik. Fler arrangörsklubbar i närområdet förväntas tillkomma fram tills tävlingsdatumet.

– Organisationen bakom Tiomila har ett 30-tal proffsiga medarbetare med egen utrustning som är på plats veckan innan och förbereder. För vår del gäller det att säkra infrastrukturen, se till att det finns vatten och att sophämtningen fungerar, utvecklar Monika Hallberg.

Kommunen bedömer kostnaderna till cirka 300 000 kronor.

Svenska Orienteringsförbundet uppger att Tiomila är Sveriges mest traditionstyngda budkavle. Tiomila startade 1945 och har sedan dess genomförts årligen – med undantag av 1962, då gulsotsepidemin stoppade tävlingen.