Det blev bingo direkt när kommunen sökte bidrag från myndigheten i höstas. Förskolorna i Loviseberg, Gusum, Ringarum och Gryt samt Tryserums friskola fick totalt 78 500 kronor.

Nyligen skickades en ny ansökan in för höstterminen 2018 och vårterminen 2019.

– Vi hoppas att det blir en fortsättning med Skapande förskola. Barnen får både skapa själva samt ta del av kulturevenemang. Det är uppskattat, säger Gun Töllefsen, kulturchef.

Artikelbild

| Hängiven. Gun Töllefsen, kulturchef, Valdemarsviks kommun.

Hon fortsätter:

– I vår och resten av året kommer det att vara mest fokus på internt kulturarbete som inte direkt syns utåt och som kommer att ge oss i Valdemarsviks kommun mycket framöver. Jag tänker bland annat på att vi ska ta fram en kulturplan. Det här är ett jätteviktigt dokument för Valdemarsvik. Inte minst för skolan och föreningslivet med flera.

Hon berättar om en ihållande period som startade redan i januari när Dansverkstan kom igång med workshops till förskoleklasser i kommunen. Även musikskolan är på väg och har planerat in besök hos både äldreomsorg och förskola. Senare under vårterminen firar kommunen att Valdemarsvik har blivit Kulturskola. Det innebär att eleverna får delta i verksamheterna Dansverkstan, Slöjdklubben, Sång, Sång och Teaterverkstad utan kostnad under vårterminen. Den 25 april firas det att Musikskolan fyller 60 år och att kommunen har fått en Kulturskola.

– Valdemarsvik deltar under Dansens vecka i slutet av april (21-29 april) tillsammans med elva medverkande kommuner. Hos oss blir det allt från dansfilm i Gusum och Valdemarsvik till Öppet Hus hos Dansverkstan i Ringarum, Gusum, Valdemarsvik. Det blir även workshop i dansstilen slow med mera. Jag tycker att vi har fått en härlig kulturstart på det nya året.

Kulturskolan är en organisation där minst tre av ämnena musik, bildkonst, teater, dans och film/video finns som frivillig regelbundet återkommande verksamhet för barn och ungdom efter skoldagens slut. I Valdemarsvik står akrobatik och nycirkus högt på önskelistan tillsammans med musik och dans. Enligt Kulturskolerådet finns kulturskoleverksamhet i 283 av Sveriges 290 kommuner. Av 230 000 deltagade elever är majoriteten flickor. Musikundervisning dominerar (73 procent). I ett 20-tal kommuner är kurserna gratis. Kursavgifter på 600 kronor är vanligast.