Klart: Ingen skattehöjning trots tuffa läget

Det blev diskussion om skattesatsen och varför den tas innan budget finns på plats. Men fullmäktige beslutade till sist om oförändrad skatt för nästa år.

Jonas Andersson, Vänsterpartiet, argumenterade för höjd skatt med 50 öre i den besvärliga ekonomiska situationen som råder. Men fullmäktige beslutade att skatten ska vara oförändrad.

Jonas Andersson, Vänsterpartiet, argumenterade för höjd skatt med 50 öre i den besvärliga ekonomiska situationen som råder. Men fullmäktige beslutade att skatten ska vara oförändrad.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsviks kommun2019-11-19 11:00

Det råder ett bekymmersamt ekonomiskt läge i Valdemarsviks kommun. Under måndagens fullmäktigemöte behandlades delårsrapporten 2019, alltså bokslutet fram till den sista augusti. Denna prognos visar bland annat att det lutar åt ett underskott på 7,7 miljoner kronor baserat på helåret.

Så mycket debatt om delårsrapporten blev det inte, men både opposition och majoritet var överens om att det var väl sent att ta ställning till detta så sent som i november – något man ska titta på framgent för att eventuellt tidigarelägga under kommande år.

Revisorernas bedömning är att delårsbokslutet ”i allt väsentligt ger en rättvisande bild av kommunens resultat och ställning”. I detta ligger bland annat att ”enbart två av de sex finansiella målen kommer att uppnås för helåret 2019”, något också kommunen bedömt. Det slutade med att delårsrapporten godkändes.

En annan fråga som skulle beslutas var skattesatsen där kommunstyrelsens förslag löd att den ska vara oförändrad, det vill säga fortsatt ligga på 22,48 kronor per intjänad hundralapp. Här anmälde Jonas Andersson, Vänsterpartiet, en avvikande mening, trots att han sitter i majoriteten (S, C samt V).

– Det här är ett knepigt ärende, vi ska alltså ta ställning till en skattesats trots att man på senaste kommunfullmäktige beslutade att skjuta fram budgetberedningen en månad, påpekade Jonas Andersson, som argumenterade för att det allvarliga ekonomiska läget kräver mer medel för att inte begära det omöjliga av medarbetarna.

– Det behövs ett tillskott på 7,5 miljoner från 2020 och framåt. Vi yrkar på en höjd skattesats till 22.98.

Det kom omedelbart mothugg, både från kollegor från majoriteten och oppositionen.

– Vi har dragit igång ett arbete vi måste fullfölja. Kanske är det så att kostymen är för stor, kanske måste vi säga upp mer personal och det är inte jätteskojigt. Men jag tror att vi måste igenom det här stålbadet, replikerade Anders Carlsson (C) och kommunalrådet Ted Starkås (S) höll med:

– Jag tror inte på höjda skatter förrän vi vänt på varje sten, vi ligger redan näst högst i Östergötland när det gäller skattesatsen.

Det hela slutade med att man biföll kommunstyrelsens förslag med oförändrad skattesats. Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. Ett extrainsatt fullmäktigemöte den 16 december annonserades också där budgeten för 2020 alltså kommer att behandlas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!