Kommunstyrelsen säger nej till tiggeriförbud

Kommunstyrelsen avslår motionen om att införa tiggeriförbud i Valdemarsvik.

Kommunstyrelsen säger nej till ett förbud mot tiggeri, men debatten i Valdemarsvik lär fortsätta.

Kommunstyrelsen säger nej till ett förbud mot tiggeri, men debatten i Valdemarsvik lär fortsätta.

Foto: Björn Lindgren/TT

Valdemarsviks kommun2019-09-09 19:30

– Vi avslog motionen men diskussionen lär bli het på nästa kommunfullmäktigesammanträde. Vi hävdar att det här inte är ett problem enbart för Valdemarsviks kommun. Bekymret är mycket större än så. Vi vill inte sätta ett förbud på de som kanske är svagast i samhället. Till slut blir det värdegrundsdiskussioner, säger Ted Starkås (S), kommunstyrelsens ordförande.

Han anser att frågan om tiggeriförbud har fått för stora proportioner i kommunen.

– Jag kan inte säga att det är något större problem i Valdemarsvik. Om bekymren vore större har butiksinnehavaren rätt att avvisa personerna i fråga från platsen och tillkalla polis om det behövs. Vad jag vet har det inte hänt hos oss.

Ted Starkås vill också öka trycket på tiggarnas hemländer att ta ansvar för sina respektive medborgare som lider nöd.

– Den stora frågan för mig är att vi hittar en lösning på det nationella planet. Men det gör vi inte genom att förbjuda någon att sitta utanför en affär med en pappmugg i handen. Det känns som ett "ickeproblem" som inte kräver ett förbud.

"Ett kommunalt tiggeriförbud gynnar inte de utsatta personernas social ställning och ett förbud kan leda till att personerna får utöva tiggeriet i en närliggande kommun. För att få till en lösning på detta krävs att frågan lyfts i internationella sammanhang och att samverkan sker med berörda hemländer på en högre politisk nivå", skriver förvaltningen till KS.

Moderaterna lämnade in motionen till fullmäktige tillsammans med företrädare för Landsbygdspartiet Oberoende i slutet av maj. Oppositionsrådet Per Hollertz (M) ville att ärendet utreddes igen och att reglerna skrivs in i de lokala ordningsföreskrifterna.

– Det blev blankt nej i kommunstyrelsen, men diskussionen fortsätter i fullmäktige. Från den politiska majoritetens sida verkar man inte tycka att det behövs ett förbud. Jag delar inte deras uppfattning. Vi ser bland annat signaler från köpmännen som pekar på att vi har problem. Min uppfattning är att S, C och V inte vill sticka ut. Samtidigt menar vi att signalerna om störningar från handeln ska tas på allvar, berättar Per Hollertz.

Svensk Handels lokalavdelning påstod i ett brev till kommunen i somras att tiggeriet är dåligt för affärerna och välkomnade tiggeriförbudsmotionen. Som skäl angavs bland annat känslan av att tiggarna blir mer krävande och att vissa individer tar sig stora friheter vid butikerna. Dels när äldre kunder ska panta, dels hjälpa till att packa deras matkassar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!