Kritisk S-röst avstår avgörande beslut

Mattias Geving (S) har en annan åsikt än den politiska majoriteten och deltar inte i beslutet om Björkbacken.

Björkbacken, Gusum. Köpa eller hyra? Det ska kommunstyrelsen avgöra på ett extrainsatt möte på onsdag.

Björkbacken, Gusum. Köpa eller hyra? Det ska kommunstyrelsen avgöra på ett extrainsatt möte på onsdag.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Valdemarsviks kommun2019-10-14 20:30

På onsdag håller kommunstyrelsen ett extrainsatt möte. Ärendet gäller kontraktskrivandet på evakueringsboendet Björkbacken (Gusum) under tiden som Ringgården (Ringarum) renoveras. 

Men Mattias Geving (S) går emot moderpartiets linje. Han vill att Valdemarsviks kommun, istället för att hyra fastigheten, köper den nyrenoverad.

– Kommunen har erbjudits att köpa fastigheten för som mest 3,5 miljoner kronor. Var den slutliga summan landar är inte klarlagt. Kallhyran uppgår till 1,6 miljoner kronor för två år.  Det innebär att nästan halva köpeskillingen då redan betalats i hyra. Skulle ytterligare ett års förlängning krävas på grund av förseningar handlar det om mer pengar, förklarar han.

Kallhyran plus anpassning- och renoveringskostnader tros landa på cirka fem miljoner kronor. 

– Det är mycket pengar för en verksamhet som bara ska löpa i drygt 1,5 år. Om fastigheten köps in hade kommunen kunnat haft någon glädje för de stora pengarna efter avtalstidens slut. Kommunen har brist på trygghetsbostäder. Detta hade kunnat blivit ett bra objekt att gå vidare med tillsammans med andra samarbetspartners, kommenterar han.

Hyreskostnaden tas ur äldreomsorgens budget. Enligt Gevings uträkning handlar det om drygt fyra miljoner kronor i ökade kostnader nästa år, vilket motsvarar cirka åtta–tio undersköterskor. Ett köp hanteras istället med investeringsbudgeten.

– Min utgångspunkt är att kommunen ska äga fastigheter som behövs för dess verksamheter eller är strategiskt viktiga. Det innebär att sälja fastigheter som ger stora driftunderskott, men även köpa när det är ekonomiskt klokt.

På onsdagens kommunstyrelse finns ett förslag utan djupare kalkyler att ta ställning till. Det är Geving kritisk till.

– Som skäl till detta anges tidsbrist trots att beslutet om att renovera Ringgården togs i mars. Men förvaltningen har haft mer än två månader på sig för uppdraget att titta på köpealternativet, utvecklar han.

Förvaltningen har tre argument mot en affär: Vad gör man med fastigheten efter avtalstiden? Är förhandlingsläget bättre när avtalet löpt ut? Är det rätt att köpa en fastighet när andra säljs för att minska kostnaderna?

– Jag har förståelse för detta, svarar Mattias Geving.

Ted Starkås (S), kommunstyrelsen ordförande, analys är kortfattad:

– Vi är överens. Beslutet togs i mars i paketet om Ringgården. Mattias har en poäng, men vi tror trots allt det blir billigast i längden att hyra.

Karta: Gusum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!