– Kul! Jag var lucia i sexan också, men då svimmade jag. Det ska jag inte göra nu. Då gissar jag att jag hade ätit för lite, säger hon.

Funkar det bra med sången?

– När vi tränar här (Sjöhuset, tidningens anm.) funkar det jättebra. I skolan var det kaos. Idag kan jag säga att vi kommer väl förberedda.

Artikelbild

| 15-åriga Amanda Karlsson, 9 A Vammarskolan, är 2018 års lucia i Valdemarsvik.

Det var både dramatiskt och stämningsfullt när ansvariga Teresia Karlsson med lottens hjälp drog Amanda Karlssons namn i plastbyttan.

– Och så tänker vi på att vi gläds och gratulerar vinnaren och funderar på hur vi beter oss mot varandra. Det är bara en som kan vinna här.

I år fick Teresia Karlsson och kollegan Madeleine Forsberg samt musikern Charlie Broström in tio luciakandidater från Vammarskolan.

– Det gick trögt i början, men de senaste veckorna sköt intresset fart ordentligt. I lördags övade vi i tre timmar och tjejerna var riktigt duktiga.

Artikelbild

| Lucia Amanda Karlsson (i mitten) och tärnorna samlade bakom musikern Charlie Broström. Nu väntar en intensiv period för ungdomarna som når sin topp på luciadagen.

Framöver väntar ett välfyllt program med ett 20-tal framträdanden på företag och äldreboenden – majoriteten på luciadagen – runt om i Valdemarsviks kommun. Den 16 december är det julfest för kommunala handikappomsorgen på Karbasen.

Teresia Karlsson:

Artikelbild

| En glad lucia, Amanda Karlsson.

– På luciadagen ordnas fackeltåg från Sparbankstorget och luciatåg med häst och vagn till Kvarnen. Vi räknar med två framträdanden under kvällen och hoppas på riktigt mysigt väder med kanske lite snö och några minusgrader. Regn och blåst vill vi inte ha på lucia.

Medarrangören Valdemarsviks Hembygdsförening serverar glögg och pepparkaka, tomten tar emot önskelistor och Charlie Broström står för musiken.