Det två senaste valen – då Anna Nilsson har varit Moderaternas första namn – har partiet ökat lokalt och i höstens val fortsatte M att växa. Trots detta väljer hon att inte fortsätta som oppositionsråd.

– Jag bestämde mig redan före valet att målet var att Alliansen skulle ta tillbaka makten i kommunen och om det inte blev så skulle jag sluta som oppositionsråd. Partiet behöver med full kraft börja jobba mot nästa val. Just nu känns det inte helt lätt att hitta den kraften.

Anna Nilsson fortsätter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Hon har regionala uppdrag, både i regionstyrelsen och i Moderaternas förbundsstyrelse, och blir kvar i politiken.

– Om den nuvarande majoriteten inte håller hela perioden så är jag beredd att axla rollen som kommunstyrelsens ordförande.

Centerns agerande – att leda kommunen tillsammans med S och V – har inte gått Anna Nilsson förbi.

– Fokus efter valet har legat på vem som pratar med vem. Enligt min mening är det inte svårare än att alla som är demokratiskt valda av väljarna måste kunna prata med varandra. Vad blir det annars för samhälle om några bestämmer att vissa röster är mer värda än andras? Strategin att inte prata med SD har med all tydlighet inte visat sig fungera, men den vetskapen har ännu inte landat hos alla.

Hon fortsätter:

– Centern har svängt i frågan angående SD. Partiet ville tidigare att Alliansen och Landsbygdspartiet skulle ha en valteknisk samverkan tillsammans med Sverigedemokraterna.

Per Hollertz (M) föreslås bli nytt oppositionsråd i Valdemarsvik på 50 procent.